Erzincan kentinin rekreasyon alanları
- Tez No: 431549
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Erzincan, Rekreasyon, Ekşisu, Ergan Dağı, Girlevik Çağlayanı, Erzincan, Recreation, Ekşisu, Ergan Maunt, Girlevik waterfall
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada ve Türkiye'de sanayileşme ve kentleşme insanların yaşam biçimlerinde, doğayla ilişkilerinde ve ihtiyaçlarında köklü değişikliklere yol açmıştır. Zamanla birer beton yığınına dönüşen kentlerde ortaya çıkan modern yaşam biçimi ve yoğun iş temposu insanların doğal yaşam alanlarını giderek daraltmıştır. Stresli yaşam tarzı binalar arasına sıkışan insanoğlunun yaşamını olumsuz etkilemekte, bu durum değişim ve yenilik arayışına neden olmaktadır. Kentlerin bunaltıcı ortamından uzaklaşmak isteyen insanların kısa süreliğine bile olsa dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri, doğayla baş başa kalabilecekleri ortamlara olan talep, her geçen gün artmaktadır. Bu durum rekreasyon faaliyetlerinin yoğunlaşmasına ve çeşitlenmesine neden olmuştur. Bu çalışmada, nüfus bakımından Türkiye'nin orta büyüklükteki kentlerinden biri olan Erzincan kentinin rekreasyon olanakları ve belli başlı rekreasyon alanları incelenmektedir. Erzincan kenti, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan yaklaşık 100 bin nüfuslu bir ova yerleşmesidir. Kuzeyde Esence dağları ile güneyde Munzur dağları arasında uzanan ve kendi adıyla anılan Erzincan ovasının ortalama yükseltisi 1200 metredir. Özellikle karasal iklimin etkisiyle sıcak geçen yazlar, kent insanını doğayla baş başa kalabilecekleri serin ortamlara yöneltmektedir. Jeolojik, morfolojik, hidrografik ve floristik yapının da etkisiyle, kent içerisinde ve yakın çevresinde çok sayıda potansiyel rekreasyon alanı ortaya çıkmıştır. Bunların büyük bir kısmı başta Erzincan Belediyesi olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından değerlendirilmiş ve zamanla birer rekreasyon merkezine dönüştürülmüştür. Erzincan kentinin rekreasyon alanları hem sayıca, hem de çeşit bakımından oldukça fazladır. Bunların başında kente yaklaşık 10 km uzaklıktaki Ekşisu gelir. Ekşisu, Kuzey Anadolu Fayı'nın eseri olan maden suyu kaynaklarına ve kaplıcaya bağlı olarak ortaya çıkmış önemli bir rekreasyon merkezidir. Burası aynı zamanda Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biridir. Kentin öne çıkan diğer önemli rekreasyon alanları; Girlevik Çağlayanı, Beytahtı, Işıkpınar köyü, Çamlık, Erzincan Kent Ormanı ve daha çok kış mevsiminde yararlanılan Munzur Dağları sahasındaki Ergan Dağı Kayak Merkezi'dir. Çalışma için ilk olarak literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın temelini oluşturan rekreasyon alanları belirlendikten sonra, buralara yıl içerisinde farklı dönemlerde araştırma gezileri düzenlenmiştir. Doğal ortam ve rekreaktif etkinlikler yerinde gözlemlenmiş, incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Söz konusu alanların imkanlarını ve sorunlarını tespit amacıyla rekreasyonel etkinliklere katılanlara ve yöre halkına yönelik anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industrialisation and urbanization in the World and Turkey caused dramatic in people's lifestyles, needs and relations to the natüre. The hectic business life and modern lifestyle in the cities turning in to a pile of stones in time restrict living space of people. This stressful life affects people who are stuck between buildings in a negative way and leads them seek for new changes. The need for places that people can rest, enjoy and leave their stressful life behind even for a short time is increasing everyday. This situation caused recreation activities varied and intensified. In this study, the recreation areas of Erzincan, which is a medium-sized city in terms of population in Turkey are examined. Erzincan is a city with a population of 100.000 on a plain located in the repion of Yukarı Fırat in Eastern Anatolia Region. The approximate altitude of Erzincan plain which is surrounded by Esence Mountains in the North and Munzur Mountains in the south is 1200 meters. The summers that are affected by continental climate lead urban people to cool areas in which they can be in the nature, with the effect of floristic, morphological, geological and hydrographical structure; several recreation areas emerged in and around the city most of those were examined and turned in to recreation centers by several associations, especially the munincipality of Erzincan. The recreations areas of Erzincan are quite a lot in number and variety. The main one is Ekşisu 10 km away from the city center. Ekşisu is a very important recreation area which has mineral water resoures and hot springs being on the Northern Anatolia fault line. This place is also one of the important wetland areas in Turkey. The others important recreation areas are Girlevik waterfall, Beytahtı, The village Işıkpınar, Çamlık, Erzincan city forest and Ergan Maunt ski center in Munzur Mountains, mostly used in the winter. For the study, first the boks and articles were examined. After determinig the recreation areas which based the survey, expeditions to those areas are arranged in different times of the year. The natural environment and recreation activities were obseved, examined and photographed on site. A questionaire was carried out in order to depict the opportunities and problems of those areas with the people who joined recreational activities and the local people.