Akneli ergenlerde psikiyatrik komorbidite, kendine zarar verme, intihar olasılığı ve ilişkili diğer psikiyatrik faktörlerin değerlendirilmesi: Olgu-kontrol çalışması
The evaluation of psychiatric comorbidity, self-injurious behavior, suicide probability and other associated psychiatric factors in adolescents with acne: A case control study
- Tez No: 431551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM AKTEPE, DOÇ. DR. İJLAL ERTURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, ergen, kendine zarar verme davranışı, intihar, komorbidite, Acne vulgaris, adolescent, self-injurious behavior, suicide, comorbidity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada akneli ergenlerin psikiyatrik komorbidite ile kendine zarar verme, intihar olasılığı, yaşam doyumu, benlik saygısı ve yanlızlık düzeyleri açısından kontrol grubuyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Dermatoloji Polikliniğine 1 yıllık süre içinde başvuran 104 akneli ergen ile yaş ve cinsiyet açısından olgu grubuna benzer 102 sağlıklı kontrol ile yürütülmüştür. Olgu ve kontrol gruplarına Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği(İOÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği Kısa Formu ve Kendine Zarar Verme Davranışı(KZVD) Değerlendirme Envanteri uygulanmıştır. Her iki grup Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli Türkçe uyarlaması ile değerlendirilmiştir. Ayrıca olgu grubuna Akne Yaşam Kalite Ölçeği, Global Akne Derecelendirme Sistemi, Görsel Analog Skala uygulanmıştır. Sonuçlar: Akneli ergenlerin kontrollere kıyasla benlik saygıları ve yaşam doyumlarının daha düşük ve yanlızlık düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. İOÖ ve bu ölçeğin olumsuz kendilik değerlendirmesi ve düşmanlık alt ölçek puan ortalamalarının akneli ergenlerde kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha yüksek olduğu saptanmıştır. Akneli ergenlerde KZVD ve ruhsal tanı varlığının kontrol grubuna göre daha yüksek oranlarda görüldüğü ve bu farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. Akneli ergenlerde en sık saptanan tanı yaygın anksiyete bozukluğu olup kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha fazla görülen ruhsal tanılar ise travma sonrası stres bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, depresyon ve bulimiya nervosadır. Tartışma: Çalışmamızdaki akneli ergenlerde psikiyatrik komorbidite, intihar olasılığı, kendine zarar verme davranışının yüksek oranlarda saptanması akne tedavi planında psikiyatrik değerlendirmeye yer verilmesinin gerekliliğini düşündürmüştür. Bu çalışma ile akne hastalarının tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemi ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study was to assess psychiatric comorbidity and levels of self-injurious behavior, suicide probability, life-satisfaction, self-esteem, and loneliness in adolescents with acne as compared with a control group. Method: The study was conducted with 104 adolescents with acne who were admitted to the Dermatology Outpatient Clinic of the Suleyman Demirel University Medical Faculty during a one-year period and with 102 age- and sex-matched healthy controls. The Rosenberg Self-Esteem Scale, Suicide Probability Scale (SPS), Life Satisfaction Inventory, Short-form of the UCLA Loneliness Scale, and Inventory of Statements About Self-Injury (ISAS) were administered to the case and control groups. Both groups were assessed according to the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School Age Children-Present and Lifetime Version-Turkish Version. Additionally, the Acne Quality of Life Scale, Global Acne Grading System, and Visual Analog Scale were administered to the case group. Results: Adolescents with acne were found to have lower levels of self-esteem and life satisfaction and higher levels of loneliness compared to controls. The mean scores of SPS and its negative self-evaluation and hostility subscales were found to be significantly higher in adolescents with acne. The presence of self-injurious behavior and psychiatric comorbidity were shown to be significantly higher in the case group than the control group, and this difference was statistically significant. The most common diagnosis in adolescents with acne was generalized anxiety disorder, and psychological diagnoses such as post-traumatic stress disorder, generalized anxiety disorder, depression, and bulimia nervosa were significantly more common in adolescents with acne compared to the control group. Discussion: The presence of high levels of psychiatric comorbidity, suicide probability, and self-injurious behavior in adolescents with acne in our study suggests that psychiatric evaluation should be included in acne treatment plans. Our study demonstrates the importance of a multi-disciplinary approach for acne treatment.