Bilgi ekonomisi ve dış ticaret ilişkileri: Yükselen ekonomiler örneği
Knowledge economy and foreign trade affairs: The instance of emerging economies
  1. Tez No: 431550
  2. Yazar: YUNUS YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KABADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ekonomisi, Araştırma ve Geliştirme, Dış Ticaret, Panel Veri Analizi ve Birim Kök Testi, Information Economy, Research and Development, Foreign Trade, Panel Data Analyse, Unit Root Test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda dünya ekonomisi hızlı bir dönüşüm yaşayarak sanayi ekonomisinden bilgi ekonomisine doğru kaymaktadır. Bilgi ekonomisine geçişle birlikte ülkelerin üretim yapısında değişim yaşanarak bilgi yoğun ürünler üretilmeye başlanmıştır. Bu yeni ürünlerin üretimi yüksek derecede teknoloji ve bilgi içerdiği için teknolojik bilginin üretimi önem kazanmıştır. Son zamanlarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve dış ticarette serbestleşme durumu ülkelerin dış ticaretini etkilemiştir. Bu durumu araştırmak amacıyla bu çalışmada, Yükselen Ekonomilerde bilgi ekonomisi göstergelerinin dış ticareti nasıl etkileyeceği incelenmiştir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, bilgi toplumuna geçiş ve bilgi ekonomisi açıklanmıştır. İkinci bölümde, bilgi ekonomisinin mikro ve makro ekonomik etkileri incelenmiştir ve ek olarak literatür çalışması yapılmıştır. Son bölümde ise Panel Veri Analizi yapılarak sonuçlar tetkik edilmiştir. Sonuç olarak, Yükselen Ekonomilerde bilgi ekonomisi göstergelerinin ihracatı artırabileceğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
World economy has been witnessing a swift shift from industrial economy to knowledge economy in resent years. While this shift takes place, the structure of production in countries has changed in producing goods in which knowledge is intensified. These new goods require high technology and knowledge and therefore technological knowledge becomes important. Alterations in knowledge and communication technologies as well as the liberalisation of foreign trade affect foreign trade of many countries. In order to investigate this subject, the paper analyses how the signal of knowledge economy affects foreign trade in emerging economies. The paper is divided into three sections. It first explains the transition to knowledge society and knowledge economy. It then moves on to scrutinise the micro and macro economic effects of knowledge economy as well as an appendix provided which is a summary of the literature. The paper subsequently analyses the results with the help of Panel Data Analysis. It finally concludes that the signals of knowledge economy can increase the scope of export