İzotretinoin (13-CİS retinoik asit) kullanan akneli ergenlerde olumsuz otomatik düşünceler, sosyal kaygı, depresyon ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of negative automatic thoughts, social anxiety, depression, and quality of life in adolescents with acne using isotretinoin (13-CİS retinoic acid)
  1. Tez No: 766883
  2. Yazar: ELİF HACIVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Acne vulgaris, isotretinoin, adolescent, negative automatic thoughts, social anxiety, depression, suicide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızda izotretinoin kullanan akneli ergenlerde olumsuz otomatik düşünceler, sosyal kaygı, depresyon, intihar düşüncesi ve yaşam kalitesinin tedavi başlangıcı ve tedavinin 3. ayı sonunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya İÜC–Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi ve Göztepe Şehir Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran ve izotretinoin tedavisi başlanan orta veya şiddetli aknesi olan 15-18 yaş aralığındaki 27 hasta dahil edilmiştir. Tedavi öncesinde ve tedavinin 3. ayında olgulara GADS, ÇODÖ, HADÖ, AYKÖ ve LSKÖ uygulanmıştır. Psikiyatrik bozuklukları olan hastaları çalışma dışında tutmak amacıyla olgulara ÇGDŞ-ŞY uygulanmıştır. İntihar düşüncesi çalışma öncesinde ÇGDŞ-ŞY ile tedavinin 3.ayında ise sözel olarak sorularak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen akneli hastaların yaklaşık %60'ını kız ergenler oluşturmaktaydı. Tedavinin 3. ayı sonunda tedavi öncesine göre akne şiddeti azalırken yaşam kalitesinde düzelme gözlenmiştir. 3 aylık tedavi sonunda yaşam kalitesindeki düzelme ile anksiyete, depresyon ve olumsuz otomatik düşüncelerin sosyal tehdit, fiziksel tehdit, başarısızlık alt bileşenlerindeki ve toplam puandaki azalma arasında ilişki bulunmuştur. Tedavinin 3. ayında depresyon, sosyal kaygı puanlarında azalma gözlenirken anksiyete puanlarında ve olumsuz otomatik düşünceler düzeyinde değişim gözlenmemiştir. Tedavi öncesinde ve tedavinin 3. ayında hiçbir olguda intihar düşüncesi gözlenmemiştir. Ek olarak 3 aylık tedavi sürecinde ÇODÖ_ Sosyal Tehdit puanındaki azalma ile LSKÖ_Toplam puandaki azalma arasında ilişki saptanmıştır. Ayrıca ÇODÖ_Sosyal Tehdit, ÇODÖ_Başarısızlık ve ÇODÖ_Fiziksel Tehditteki azalma ile HADÖ_Toplam puanındaki azalma arasında ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda etkin izotretinoin tedavisinin yaşam kalitesi, sosyal kaygı ve depresif semptomlarda iyileşme sağladığı gösterildi ve izotretinoinin anksiyete ve intihar düşüncesi ile ilişkili olmadığı düşünüldü. Ayrıca olumsuz otomatik düşüncelerdeki azalma ile sosyal kaygı ve depresif belirtilerdeki azalma arasında ilişki olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate negative automatic thoughts, social anxiety, depression, suicidal ideation and quality of life in adolescents with acne using isotretinoin at the beginning of treatment and at the end of the third month of treatment. Methods: 27 patients aged 15-18 years with moderate or severe acne who applied to the Dermatology outpatient clinic of IUC-Cerrahpasa Medical Faculty, Kocaeli University and Göztepe City Hospital and were started on isotretinoin were included in the study. Before the treatment and at the 3rd month of the treatment GAGS, CATS, HADS, AQLS and LSAS were applied to the cases. In order to exclude patients with psychiatric disorders from the study K-SADS-PL was applied to the adolescents. Suicidal ideation was evaluated with K-SADS-PL beginnig of the study and by asking verbal questions at the 3rd month of treatment Results: Approximately 60% of the acne patients included in our study were female.At the end of the 3rd month of the treatment severity of acne decreased and the quality of life improved. A relationship was found between the improvement in quality of life and the decrease in anxiety, depression and negative automatic thoughts in social threat, physical threat, failure subcomponents and in the total score. While a decrease was observed in depression and social anxiety scores in the 3rd month of treatment no change was observed in anxiety scores and negative automatic thoughts. No suicidal ideation was observed in any of the patients before the treatment and in the 3rd month of the treatment. In addition a relationship was found between the decrease in the CATS_Social Threat score and the decrease in the LSAS_Total score during the 3-month treatment period. Also a relationship was found between the decrease in CATS-Social Threat, CATS-Failure and CATS-Physical Threat and the decrease in HADS_Total scores. Conclusion: As a result of our study it was shown that effective isotretinoin treatment improved quality of life, social anxiety and depressive symptoms and it was thought that isotretinoin was not associated with anxiety and suicidal ideation. Also there was a relationship between the decrease in negative automatic thoughts and the decrease in social anxiety and depressive symptoms.