Psöriazis hastalarında kas iskelet sistemi ultrasonografisi ile subklinik entezit sıklığının değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of subclinical enthesitis in patients with psoriasis
  1. Tez No: 431698
  2. Yazar: ELZEM BOLKAN GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE NUR GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: psöriazis, ultrasonografi, subklinik entezit, psoriasis, ultrasound, subclinical enthesitis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Psöriatik artritin majör klinik özelliklerinden biri entezittir. Entezislerin, inflamasyonun en erken başladığı alanlar olduğu düşünülmektedir. Klinik muayenede entezeal anormallikler gözden kaçabilmektedir. Ultrasonografi ile yapılan çalışmalar klinik olarak artropati veya entezit semptomu olmayan psöriazis hastalarında entezeal anormallik insidansının Bu çalışmanın birincil amacı; psöriazis hastalarında subklinik entezit bulgularının ultrasonografik olarak değerlendirilmesidir. İkincil amaçlar; klinik olarak psöriazis şiddeti, entezit değerlendirmeleri ve ultrasonografik entezit bulguları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu çalışmaya klinik olarak saptanabilen artriti veya enteziti olmayan 30 psöriazis hastasıyla kontrol grubu olarak 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hasta grubunda PASI, NAPSI, MASES ve SPARCC; kontrol grubunda MASES ve SPARCC skorları hesaplandı. Klinik değerlendirmelere kör bir araştırmacı tarafından SPARCC skoru hesaplamasında değerlendirilen entezis noktaları ultrasonografik olarak incelenerek akut, kronik ve total entezit skorları hesaplandı. Ultrasonografik değerlendirmede total entezit skoru hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunurken; akut entezit skoru ve kronik entezit skoru açısından anlamlı fark saptanmadı. NAPSI, PASI, MASES ve SPARCC skorlarıyla ultrasonografik akut, kronik ve total entezit skorları arasında herhangi bir anlamlı ilişki saptanmadı. Hasta grubunda PASI, NAPSI, SPARCC ve MASES skorları arasında korelasyonun değerlendirilmesinde MASES ve SPARCC skorları arasında düşük düzeyde anlamlı korelasyon saptanırken diğer skorlar arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı. MASES ve SPARCC skorları açısından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak; klinik olarak asemptomatik olan psöriazis hastalarında sıklıkla entezeal değişiklikler görülebilmektedir. Klinik muayene ile entezopati varlığı sıklıkla gözden kaçabildiğinden USG erken dönemde bu tip anormalliklerin tespitinde kullanışlı olabilir.
Özet (Çeviri)
One of the major clinical features of psoriatic arthritis is enthesitis. Entheses are thought to be areas where inflammation begins at the earliest. Entheseal abnormalities on clinical examination may be overlooked. In clinical studies with ultrasound have shown that high incidence of entheseal abnormalities in psoriasis patients without symptoms of arthritis or enthesitis. The primary objective of this study; to evaluate the sonographic findings of subclinical enthesitis in psoriasis patients. Secondary objectives; to examine the relationship between clinical severity of psoriasis, clinical enthesitis and ultrasonographic findings of enthesitis. 30 psoriasis patients with no clinically detectable arthritis and 30 healthy volunteers as a control group were included the study. In the patient group PASI, NAPSI, MASES ve SPARCC; in the control group MASES ve SPARCC scores were calculated. Ultrasonographic evaluation was performed to evaluate the enthesis points in the calculation SPARCC score by a blinded investigator, and acut, chronic and total enthesitis scores were calculated. In the patient group the total enthesitis score was significantly higher than the control group. There were no significant differences in the acute enthesitis score and chronic enthesitis score between the groups. There were no significant relationships between NAPSI, PASI, MASES, SPARCC scores and the ultrasonographic acut, chronic and total enthesitis scores. In the patient group, there was a low level significant correlation between MASES and SPARCC scores. There was no correlation between any of the other scores. There were no significant differences in MASES and SPARCC scores between the groups. As a result; entheseal changes can be seen commonly in clinically asymptomatic psoriasis patients. Enthesopathy presence by clinical examination often can be overlooked so ultrasound may be useful in early detection of such abnormalities.