Psoriazis hastalarında kas-iskelet sisteminin elektrofizyolojik ve ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Electrophysiologic and ultrasonographic evaluation of muskuloskeletal system findings in psoriasis patients
  1. Tez No: 339748
  2. Yazar: SEVGİ KULAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLGÜN ATAKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriazis, entezopati, nöropati, ultrasonografi, psoriasis, enthesopathy, neuropathy, ultrasound
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Psoriazis, % 5-30 oranında psoriatik artritin (PsA) eşlik ettiği kronik, tekrarlayıcı, inflamatuvar bir dermatozdur. Entezit PsA?in major bulgularından biridir. Periferik nöropati periferik sinir sistemini tutan her hastalık için kullanılabilen genel bir terimdir. Birçok romatizmal hastalıkta gerek hastalık patogenezi veya tutulumu gerekse kullanılan tedavilere bağlı polinöropati varlığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, psoriazisli hastalarda, ?Glasgow Ultrasound Enthesitis Scoring Scale? (GUESS) kullanarak entezopati sıklığını araştırmak ve entezopati ile klinik parametreler arasındaki ilişkiyi belirlemek, sinir iletim çalışmaları ile psoriazis hastalarındaki periferik nöropati sıklığını ve klinik parametreler ile ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. 74 psoriazis hastasının Aşil, plantar aponöroz, quadriseps, proksimal ve distal patellar entezleri GUESS kullanılarak ultrasonografi (USG) ile değerlendirilmiştir. 25 psoriazis hastasına her iki üst ekstremitede median ve ulnar sinirlere yönelik duyu ve motor iletim, sağ alt ekstremitede peroneal ve tibial sinirlere yönelik motor, sural sinir için de duyu iletim çalışması yapılmıştır. 74 hastada değerlendirilen 730 entezin 172 tanesinde (%23,56) entezopati tespit edilmiştir. Tırnak tutulumu olan hastalarda entezopati sıklığı, tırnak tutulumu olmayanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (p = 0,004). Entezopati sıklığı açısından semptomu olan hastalar ile olmayan hastalar arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir (p > 0,05). 25 hastanın 7?sinde (%28) sinir iletim çalışmasında patoloji saptanmıştır. GUESS skoru arttıkça bilateral ulnar ve sağ tibial sinir distal motor latanslarının uzadığı (p = 0,001, p = 0,01, p = 0,019), sol ulnar sinir duyu ileti hızının ise azaldığı (p = 0,033) bulunmuştur. Tırnak tutulumu ile entezopati varlığı yakın ilişkilidir. Tırnak tutulumu olan psoriazis hastalarının entezopati açısından araştırılması ve PsA gelişimi açısından takip edilmesi gerekmektedir. Artiküler semptomu olmayan psoriazis hastalarında da entezeal anormallikler görülebilmektedir. Subklinik entezopatinin PsA erken tanısındaki önemini araştıran geniş ve uzun dönem takipli çalışmalara ihtiyaç vardır. Psoriazis hastalarında artmış sıklıkta periferik sinir disfonksiyonu saptanmış, entezopati ile periferik sinir disfonksiyonu arasında ilişki olabileceği tespit edilmiştir. Bu ilişkileri aydınlatabilmek için daha çok hastanın dahil edildiği kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Electrophysiologic and ultrasonographic evaluation of musculoskeletal system findings in psoriasis patients. Kulaklı S. Hacettepe University of Medicine, Thesis in Dermatology. Ankara, 2013. Psoriasis is a chronic, relapsing, inflammatory dermatose which is accompanied by psoriatic arthritis (PsA) in 5-30% of the cases. Peripheral neuropathy is a term that can be used for almost every condition that affects peripheral nervous system. In most of the rheumatic conditions, polyneuropathy caused by pathogenesis and by the involvement of the disease or by the treatments, is reported. The main aim of this study was to see enthesopathy frequency using Glasgow Ultrasound Enthesitis Scoring Scale (GUESS) and to define the relationship between enthesopathy and clinical parameters as well as to find out the frequency of peripheral neuropathy in psoriasis patients by nerve conduction studies and the relation between clinical parameters. 74 psoriasis patients' Achilles, plantar aponeurosis, quadriceps, proximal and distal patellar entheses were evaluated by ultrasonography (USG) using GUESS. Sensory and motor nerve conduction studies in median and ulnar nerve of both upper extremities, motor nerve conduction study of peroneal and tibial nerves in lower right extremity and sensory conduction study on right sural nerve was performed in 25 psoriasis patients. In 172 of 730 (23,56%) entheses, USG found signs indicative of enthesopathy. Enthesopathy was statistically significantly more frequent in the cases with nail involvement compared to cases without nail involvement (p = 0,004). There was no statistically significant difference of enthesopathy frequency between symptomatic and asymptomatic patients (p>0,05). 7 (28%) of 25 patients had a pathology in nerve conduction studies. Bilateral ulnar and right tibial nerve distal motor latencies were shown to get longer (p = 0,001, p = 0,01, p = 0,019) whereas left ulnar nerve sensory conduction velocity gets slower (p = 0,033) with increasing GUESS scores. Nail involvement and enthesopathy is closely related. The patients with nail involvement should be reviewed for enthesopathy and screened for PsA development. Enthesial anomalies can also be seen in psoriasis patients without articular symptoms. Wide and long-term studies are necessary to research the importance of subclinical enthesopathy in the early diagnosis of PsA. Peripheral nerve dysfunction was frequently diagnosed in psoriasis patients and the possibility vii of a relationship between enthesopathy and peripheral nerve dysfunction was found. In order to clarify such relations, controlled studies with a wider patient population are necessary.