Pulmoner emboli şüphesi olan hastalarda Senescence Marker Protein30 ve Peroxiredoxin1'in tanısal değerinin belirlenmesi
Evaluating the predictive value of Senescence Marker Protein 30 and Peroxiredoxin1 suspected with pulmonary embolism
  1. Tez No: 431716
  2. Yazar: NUR BANU KEHA KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, İlk ve Acil Yardım, Chest Diseases, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, biyomarker, PRDX1, SMP30, Pulmonary Embolism, Biomarker, PRDX1, SMP30
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Pulmoner tromboemboli (PTE) tanısı, hastaların nonspesifik semptom ve bulgularla acil servislere başvurularından dolayı kolay konulamamaktadır. PTE tanı algoritmalarında klinikte pratik olarak kullanılabilecek spesifitesi yüksek invaziv olmayan tanısal biyomarkerlar bulunmamaktadır. Bu çalışmada PTE şüphesinde PRDX1(peroxiredoxin 1) ve SMP30 (senescence marker protein 30)'un tanısal değeri incelenmiştir. Materyal-Metod: Çalışmaya PTE şüphesiyle spiral bilgisayar tomografik pulmoner anjiyo çekilen toplam 61 hasta dahil edildi. Tomografide PTE varlığına göre PTE grubu (n=26) ve kontrol (n=35)grubu olarak hastalar gruplandırıldı ve her iki gruptan serum PRDX1 ve SMP30 düzeyleri ölçülerek ortalama değerleri karşılaştırıldı. Bulgular:PRDX1'in ortalama (± SD) değeri PTE grubunda 11.0 (±6.8) ng/mL, kontrol grubunda5.2 (±4.4) ng/mL olarak bulundu. SMP30 seviyeleri ise PTE grubunda 33.5 (±38.8) ng/mL, kontrol grubunda ise 36.7 (±32.9) ng/mL olarak ölçüldü. PRDX1 değeri, PTE grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanırken, SMP 30 değeri için her iki grup arasında anlamlı farklılık görülmedi (sırayla p=0.001, p=0.37). Sonuçlar: Çalışmanın sonucuna göre PTE şüphesi olan hastalarda, PTE olan hastaların PRDX1 düzeyleri PTE saptanmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Gruplar arası SMP30 düzeylerinde ise anlamlı farklılık tespit edilememiştir.Bu sonuçlar ışığında PRDX1 in PTE tanısında ayırt edici bir marker olabileceği düşünülürken , SMP30 bu anlamda değerlendirilemeyeceği anlaşılmıştır. Ancak, daha geniş katılımlı çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulmonary thromboembolism (PTE) cannot be easy diagnosed because of nonspecific symptoms and signs of patients applying to emergency departments. There is no highly specific noninvasive diagnostic biomarker to be used in PTE diagnosis algorithms. In this study, the predictive value of senescence marker protein 30 (SMP30) and peroxiredoxin1 (PRDX1) in the suspicion of pulmonary embolism has been evaluated . Materials-Methods: Sixty-one pulmonary embolism suspected patients who got spiral computerized tomographic pulmonary angiography were included in the study. Patients who were diagnosed as PTE were in PTE group (n=26) and patient who were not diagnosed as PTE were accepted as control (=35) group. From both groups serum samples were taken to measure serum PRDX1 and SMP30 levels. Results: Median (min-max) PRDX1 levels were 10,21(0,58-22,23) ng/mL in the patients with PTE and 4,7(0,01-17,65) ng/mL in the control group. Median (min-max) SMP30 levels were 20,4(0,4-128,8) ng/mL in the patients with PTE and 32,3(0,5-120) ng/mL in the control group. PRDX1 levels were significantly higher in the patients with PE (p = 0.001), but, for SMP30 levels, there were no statistical significance between these two groups (p=0.37). Conclusions: In this study PRDX1 values in the patients with PTE were found to be significantly higher, whereas there were no statistical significance between these two groups for SMP30 levels. This suggests that measurement of serum PRDX1 may be a distinctive marker for the diagnosis of PTE, but, for SMP30 this can not be suggested. Further studies involving larger case series and also clinical studies are needed to collaborate these findings.