Mesai usulü ile çalışan sağlık personelleri ile nöbet usulü çalışan sağlık personellerinin tükenmişlik ve depresyon derecelerinin karşılaştırılması
The comparison of exhaustion and depression levels of health care staff working in a day shift with those working in a 24-hour-shift
- Tez No: 431741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKAY ALPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Tükenmişlik, Depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Health Care Staff, Exhaustion, Depression, Maslach Burnout Scale, Beck Depression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmada mesai ve nöbet usulü görev yapan sağlık çalışanlarının tükenmişlik ve depresyon düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda sağlık çalışanlarına ve işverenlere öneriler sunmak amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni Batman bölge devlet hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarıdır. Araştırmanın örneklemi ise“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemiyle seçilen 304 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada sağlık çalışanlarının kişisel bilgilerini belirlemede“Sosyo Demografik Veri Anketi”kullanılmıştı. Sağlık çalışanlarının görüşlerini belirlemek için ikinci bölümde Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve üçüncü bölümde Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma tarama modelindedir. Sosyo-demografik değişkenlere ilişkin verilerin analizinde bağımsız t testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) testleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda değişkenler arasında farklılığın nereden kaynaklandığını belirlemek amacıyla Tukey HSD testi kullanılmıştır. Araştırmada nöbet usulü görev yapan sağlık çalışanlarının tükenmişlik düzeylerinin mesai usulü görev yapanlara göre daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the exhaustion and depression levels of health care staff working in a day shift and those working in a 24-hour-shift. The another aim of the study is to make suggestions to employers and health staff in with regards to the data aguired from the study. The study's population comprises of the staff working in Batman State Hospital. The sampling of the study is composed of 304 health care staff who were selected with Simply Randomized Sampling Method. To determine stuff's personal datum, Soso-demographic Data Survey was applied. In the second phase, Maslach Burnout Inventory and in the third phase Beck Depression Inventory was used. The study is in scene pattern. Anova test and Independent T Test were used to analyze the data of soso-demographic variants. In order to determine the difference among the variations, Turkey HSD Test was used. The study concluded that the exhaustion levels of the staff working ın a day shift is more than those working 24-hour-shift.