Kolon kanserli hasta yakınlarının bakım yükünün değerlendirilmesi
Assessment of the care burden of the relatives of patients with colon cancer
  1. Tez No: 431768
  2. Yazar: GÖNÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Colon Cancer, Care Burden, Patient Relative
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma kolon kanseri tanısı konulan ve cerrahi girişim uygulanan hastalara bakım veren hasta yakınlarının bakım yükünü değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı kesitsel tipte planlandı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Servislerinde yapıldı. Araştımanın örneklemini Kasım 2014- Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Servislerinde yatan ve kolon kanseri tanısı konup ameliyat olan 130 hastaya bakım veren hasta yakınları oluşturdu. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan Bilgi Formu ve Zarit Bakım Yükü Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan bakım vericilerin yaş ortalamasının 46 yaş ve üzerinde olduğu bulunmuştur. Bakım vericilerin çoğunluğunun kadın, evli, ilköğretim mezunu ve SSK sağlık güvencesine sahip oldukları belirlenmiştir. Bakım verenlerin %48.5'i eş, %78.5'inin ailesinde bağırsak kanseri olmadığı, %82.3'ünün sürekli bakım verdiği ve en çok hijyen uygulamalarında zorluk çektikleri bulundu. Araştırmaya katılan bakım vericilerin Zarit Bakım Yükü Ölçeği' ne göre puan ortalaması 31,37±8,92 (7-63) olarak elde edildi. Sonuç: Kolon kanserli hastalara bakım verenlerin orta ve ciddi düzeyde yüke sahip olduğu belirlendi. Bakım vericiler arasında bakım veren eşlerin puan ortalamaları anlamlı derecede düşük, ancak kadınların, hastanede 1 aydan fazla kalanların ve dönüşümlü bakım vericilerin puan ortalamalarının anlamlı derecede yüksek olduğu bulundu. Anahtar Kelime: Kolon kanseri, bakım yükü, hasta yakını
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was designed as descriptive and cross-sectional in order to evaluate the care burden of“care-giver”relatives of the patients who were diagnosed with colon cancer and underwent surgery. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted in the General Surgery Services of the Cerrahpaşa Medical Faculty, Istanbul University. The sample of the study consisted of“care-giver”relatives of 130 patients hospitalized in the General Surgery Services of the Cerrahpaşa Medical Faculty, Istanbul University between November 2014 and June 2015, diagnosed with colon cancer, and undergoing surgery. The data were collected by using the Information Form, prepared by the researchers, and Zarit Burden Interview. The data were evaluated by using the SPSS package program. Results: It was found that the average age of the caregivers participating in the study was 46 years and over. The majority of the caregivers were female, married, and primary school graduate. 48.5% of the caregivers were spouse and 82.3% of the caregivers provided constantly care, and had difficulties mostly in hygiene practices. Mean score obtained by the caregivers from Zarit Burden Interview was 31.37±8.92 (7-63). Conclusion: It was found that the caregivers of the patients with colon cancer had moderate and severe burden. Mean scores of the caregiver relatives, who were spouse significantly lower, but female, stayed in the hospital for more than one month and provided care in turns, were significantly higher.