Gebelikte sigara kullanımı ve ilişkili faktörler
Smoking during pregnancy and the related factors
- Tez No: 431783
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, sigara, sigaranın zararları, yenidoğan, Pregnancy, smoke, the dangers of smoking, newborn
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
TARHAN, P. (2016). Gebelikte Sigara Kullanımı ve İlişkili Faktörler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Gebelikte sigara kullanımı fetal, maternal ve neonatal sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan bir sağlık riskidir. Araştırma gebelikte sigara kullanma oranı ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Araştırma T.C. Sağlık Bakanlığı Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Ümraniye Adem Yavuz Aile Sağlığı Merkezi'nde 17 Aralık 2012-17 Aralık 2013 tarihleri arasında toplam 815 gebe ile yapılmış, tanımlayıcı, kesitsel bir çalışmadır. Verilerin toplanmasında gebelerin Sosyo-Demografik, Obstetrik-Jinekolojik ve Sigara İçme Özelliklerini İçeren Soru Formu kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmede yüzde dağılımı ve nitel verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare testi kullanıldı. Gebelikte sigara kullanımı ile gebelik sayısı, gebelik haftası, gebeliğin planlanma durumu, yaşayan çocuğun olması, gebelikte ilaç kullanma durumu (folik asit, demir preparatı, multivitamin vb.), doğum öncesi bakım alma durumu, eşin sigara içme durumu ve pasif içicilik arasında ilişki bulundu. Sosyo-demografik özellikler, ilk gebelik yaşı, gebelik öncesi ve gebelikte meydana gelen sağlık sorunları, psikososyal stres ve sosyal destek arasında farklılık saptanmadı. Gebelikte sigara kullanımı ile ilişkili faktörler sorgulanıp gerekli danışmanlık hizmetleri ve eğitimler verilerek; sigara kullanımının ve pasif içiciliğin önüne geçilebilir. Bu sayede sigaranın anneye, bebeğe ve gebeliğe olan riskleri azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
TARHAN, P. (2016). Smoking During Pregnancy and the Related Factors. Istanbul University, Institute of Health Science, Midwifery Department, Master's Thesis, Istanbul. Smoking during pregnancy is a health risk which has negative effects on fetal maternal and neonatal health. The research is planned to determine the rate of smoking during pregnancy and the related factors. The study of descriptive and cross-sectional design, was conducted at the Istanbul Public Hospitals Association of the North Anatolian Zeynep Kamil Maternity and Children's Training and Research Hospital Ministry of Health of Republic of Turkey with at the Public Health Directorate of Istanbul Umraniye Adem Yavuz Family Health Center of the Ministry of Health of the Republic of Turkey, over the period December 17, 2012 and December 17, 2013 with a total of 815 pregnant women. A questionnaire which contains socio-demographic, obstetric-gynecologic and the smoking characteristics of women is used in collecting data for this study. The percentage distribution is used in statistical evaluation and chi-square test was used in comparison of the qualitative data. A correlation was found between the smoking during pregnancy the number of pregnancies experienced, the frequency of antenatal check-ups, the gestational age, the planning status of the pregnancy, the living child, the situation with drug use in pregnancy (folic acid, iron preparations, multivitamin etc.), the spouse smoking status, and the secondhand smoke. It was however seen that there were no significant differences in the distribution of the pregnant women's socio-demographic characteristics, the age of first pregnancy, health problems in pregnancy, psychosocial stress and social support. By examination of the factors related with smoking during pregnancy and providing necessary consulting trainings and services, tobacco use and secondhand smoke could be prevented. Thanks to this, the maternal, neonatal, and antenatal risks by smoking can be reduced.