Kedilerde enjeksiyon yeri sarkomalarında; p53 tümör baskılayıcı gen ekspresyonu ve alüminyumun etyolojideki önemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the significance of p53 tumor suppressor gene expression and aluminum in the etiology of injection site sarcomas in cats
- Tez No: 431790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBİN ŞENNAZLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, Enjeksiyon yeri sarkoması, İmmunohistokimya, Alüminyum, P53, Feline, Injection site sarcoma, Immunohistochemistry, Aluminum
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kedi enjeksiyon yeri sarkoması veya aşıya bağlı sarkoma çoğu zaman ölüme sebebiyet veren; veteriner hekimler ve kedi sahipleri için hayal kırıklığı yaratan lokal olarak agresif ve sürekli tekrarlayan infiltratif kötü huylu tümördür. Kesin etiyolojisi ve patojenezi tam olarak belirlenememiştir. Tümör patojenezi ile ilgili en makul açıklama; genetik, iatrojenik ve lokal faktörlerin etkili olduğu çok basamaklı karsinojenezis modelidir. Alüminyum aşı komponentinde kullanılan en yaygın adjuvandır ve bu tümörün gelişiminde muhtemel sebep olarak rol oynamaktadır. P53 tümör baskılayıcı gen mutasyonu birçok insan ve hayvan kanserlerinin oluşumunda etkin rol almaktadır. Çalışmamızda alüminyumun bu sarkomaların etiyolojisindeki rolü ile P53 geninin etkisini saptayarak, tümör oluşumunda ve prognozun değerlendirilmesinde yardımcı bir faktör olarak kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaçla kedilerde rutin enjeksiyon yeri olarak kullanılan bölgelerden cerrahi yolla eksize edilen 70 tümör dokusunun histopatolojik tanıları ve histolojik derecelendirilmeleri yapılarak, alüminyum tespiti için histokimyasal olarak aurintricarboxylic acid metoduyla ve p53 gen ekspresyonunu göstermek için immunohistokimyasal yolla boyandı. Elde edilen verilere göre alüminyum birikimini düşündürecek pozitif bir boyanmaya rastlanılmadı. Tümör histolojik derecesinin ve mitoz sayısının yaşam süresi üzerine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p0,05). Tümör dokularının %82,85'inde p53 immunopozitifliği tespit edildi. Tümör dokularının histolojik derecelerinin ve histopatolojik alt gruplarının p53 immunopozitifliği açısından farklarının önemsiz olduğu tespit edildi (p>0,05). Ayrıca p53 immunopozitifliğinin yaşam süresi üzerine etkisininde önemsiz olduğu tespit edildi (p>0,05). Bu sonuçlar bize alüminyumun etkisinin hala belirsizliğini koruduğunu, p53 geninin bu tümörlerde mutasyona uğradığını ama prognostik olarak değer taşımadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Feline injection site/vaccine-associated sarcomas are locally aggressive, recurrent, infiltrative malignant tumors. The etiology, pathogenesis of the tumor has not been precisely identified. With respect to the pathogenesis of the tumor is, it thought to be a multi-step carcinogenic process with genetic, iatrogenic, locally potent factors. Aluminum is the most commonly used adjuvant in vaccines. P53 tumor suppressor gene mutation plays a crucial role in the carcinogenic mechanisms of miscellaneous cancers in animals and humans. This study was designed to determine the role of aluminum, p53 in the etiology of these sarcomas and to investigate p53 as an ancillary prognostic factor. For this purpose, 70 tumoral tissues excised from injection sites were histopathologically diagnosed. The biopsy specimens stained with aurintricarboxylic acid method for the detection of aluminum, immunohistochemically stained for p53 gene expression. None of the specimens were positively with aurintricarboxylic acid method. Histological grading and mitotic index of the tumors were statistically significant to the survival time (p0.05). Positive immunostaining was detected for p53 in 82.85% of the cases. The differences between histological grading and histological subtypes in terms of p53 positivity was found to be statistically insignificant (p>0.05). p53 expression had no statistically importance on survival time (p>0.05). We suggested that the underlying role of aluminum on carcinogenic mechanisms remained obscure and despite the obvious mutation of p53 gene in these tumors it was found to have no prognostic value.