Küçük yapılı köpek ırklarının ön çapraz bağ kopuklarının sağaltımında biceps femoris kası transpozisyonu tekniğinin klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of biceps femoris muscle transposition for treatment of cranial cruciate ligament rupture in small breed dogs
- Tez No: 431821
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diz eklemi, küçük yapılı köpek ırkı, ön çapraz bağ kopuğu, transpozisyon, Cranial cruciate ligament rupture, knee joint, small breed dogs, transposition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ön çapraz bağ kopuklarının sağaltımında küçük ırk köpeklerde konservatif tedaviye tercih edilebilecek teknikleri anlatan az sayıda literatür bulunmaktadır. Konservatif tedavinin uzun iyileşme periyodu sebebiyle, küçük ırkların ön çapraz bağ kopuklarında cerrahi tedavi, konservatif tedaviye tercih edilebilir. Biceps Femoris Kası Transpozisyonu Tekniğinde, bu kasın aktif olarak kasılmayla oluşan caudal yöndeki kuvvet sonucu meydana gelen aktif hareket sayesinde, tibia'nın cranial'e translasyonunun ve aşırı internal rotasyonun önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, 15 kg ve altı ağırlıktaki küçük ırk köpeklerde meydana gelen ön çapraz bağ kopuklarının sağaltımında Biceps Femoris Kasının Transpozisyonuyla, eklem instabilitesinden kaynaklanan topallığın giderilmesi ve ekstremitenin uzun dönemde fonksiyonel iyileşmesinin klinik sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma materyalini, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi kliniğine getirilen ve ön çapraz bağ kopuğu belirlenen 15 kg ve altı kiloda, 4 farklı ırka ait, vücut ağırlıkları ortalaması 9,8 kg, 14 küçük ırk köpek oluşturdu. Belirlenen çapraz bağ kopuklarının sağaltımında, Biceps Femoris Kası Transpozisyonu Tekniği seçilmiştir. Bu teknikle sağaltımı gerçekleştirilen olgular, postoperatif 10., 30., 60. ve 90. günlerde klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Klinik değerlendirme yapılırken İllinois Üniversitesi Değerlendirme Skalası'ndan, radyolojik değerlendirme yapılırken ise Osteoartrisit Progresyon Skalası'ndan faydalanılmıştır. Preoperatif dönemde yapılan İllinois Üniversitesi Skalası'na göre ortalama topallık puanı 3,11; ortalama ekstremiteye vücut ağırlığı verme puanı 3,21; ortalama diz eklemi hareketliliği puanı 1,75 ve ortalama ağrı puanı 2,93 iken 90 günün sonunda yapılan değerlendirmede elde edilen ortalama veriler sırasıyla 1,14; 1,14; 1,04 ve 1,14'e gerilemiştir. Osteoartritis skorlaması sonucunda, iki olguda herhangi bir üremeye rastlanmamıştır. 10 olguda 1-4 arasında puanlar elde edilmiş ve osteoartritis'e ilişkin değişiklikler minimal olarak belirlenmiştir. İki olguda ise 5-10 arası puan grubun içerisinde bir puanlama sonucu elde edilerek şiddetli olmayan dejeneratif değişiklikler gözlemlenmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de ilk defa uygulanan Biceps femoris Kası Transpozisyonu Tekniği'nin klinik ve radyolojik değerlendirmesi yapılmış ve tekniği 15 kg'a kadar olan küçük yapılı köpek ırklarında başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Bu teknik, diğer sağaltım teknikleriyle karşılaştırıldığında bu tekniğin, daha az invaziv, operasyon maliyetleri düşük, kolay uygulanabilir, uygulama hızı yüksek ve komplikasyon oranı düşük olmasıyla, avantajlı ve güvenli bir teknik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a little literature about techniques that would be prefered to conservative treatment in the treatment of cranial cruciate ligament rupture in small breed dogs. As conservative treatment takes a long recovery time, surgical treatment can be preferred to conservative treatment in cranial cruciate ligament rupture in small breed dogs. By Biceps Femoris Muscle Transposition Technique, it is aimed to avoid internal rotation and cranial tibial translation as a result of active movement produced by caudal force because of active contraction of this muscle. In this study, it is aimed to prevent lameness problems due to articular instability by applying Biceps Femoris Muscle Transposition in the treatment of cranial cruciate ligament rupture which can be observed in small breed dogs with the weight of 15 kg or under and to evaluate clinical results of long term functional recovery of exteremity. Study material involves 14 small breed dogs belong to 4 different breeds with the weight of 15 kg or under and the avarage weight of 9.8 kg which are diagnosed as cranial cruciate ligament rupture and treated at Ankara University Faculty of Veterinary Medicine Surgery Department. Biceps Femoris Muscle Transposition Technique is preffered as a treatment of cranial cruciate ligament rupture. Via this technique, treated cases were evaluated clinically and radiologically on the 10th, 30rd, 60th and the 90th days of the postoperative period. Illinois University Assessment Scale has been used during clinical evaluation, also Osteoarthritis Progression Scale has been used for radiological evaluation. Whilst average lameness score according to Illinois Univetsity Scale in preoperative period, lameness score was 3,11; body weight bearing avarage score was 3,21; average knee joint action score was 1,75 and avarage pain score was 2,93; the avarage data according to the evaluation made at the end of the 90-day period was respectively regressed to 1,14; 1,14; 1,04 and to 1,14. As a result of Osteoarthritis Scoring, no osteophyte has been detected in two cases. Within 10 cases, scores between 1 and 4 have been acquired and minimal osteoarthritis differences have been observed. In two cases, ineffective degenarative scores between 5 and 10 have been acquired within the group. In conclusion, clinical and radiological assessment of Biceps Femoris Muscle Transposition Technique applied in Turkey for the first time was carried out and it was observed that the technique has come up with success in small breed dogs up to 15 kg. When this technique is compared to other treatment techniques, it is defined as an advantegous and a safe technique because it is less invasive, cost- efficient, easily and rapidly practicable and less complicated.