Kedi ve köpeklerde ekstremite kemikleri kırıklarının açık, kapalı yada yarı açık yaklaşımla, çok amaçlı eksternal fiksatör kullanılarak sağaltımı
Treatment of extremity bone fractures using modified versatile external fixator with open, closed or semiclosed approaches in cats and dogs
- Tez No: 361540
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ÖZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ostheosynthesis, bone fracture, external fixation, infection, cat and dog
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde ekstremite kırıklarında, eklem, tendo, kas problemlerinin sağaltımında eksternal fiksatörler kullanılmaktadır. Bu çalışmada mevcut fiksatörlere göre daha fazla yapısal avantajları, uygulama kolaylığı bulunan ve veteriner kliniklerinde başarıyla kullanılacağı düşünülen modifiye, çok amaçlı bir eksternal fiksatör, diğer yöntemlerle tedavisi zor olan kırık, eklem, tendo ve kas problemlerinin sağaltım amacıyla kullanıldı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı küçük hayvan ameliyathanelerinde 17 kedi ve 17 köpekte, modifiye çok amaçlı eksternal fiksatörle, toplam 34 hastada uygulama yapıldı. Bunların postoperatif radyografik ve klinik durumları değerlendirildi. Fiksatörün uygun tekniklerle çok kolay bir şekilde istenilen bölgeye adapte edilebildiği görüldü. Titanyumdan üretilmiş bu fiksatörün büyük ırk köpeklerde de sağlam bir fiksasyona olanak sağladığı belirlendi. Tedavisi zor parçalı, açık ve enfekte kırıklarda, eklem stabilizasyonunda, düzeltme osteotomisinde başarıyla stabilizasyonun ve kaynamanın şekillendiği tesbit edildi. Kırık pozisyonu ve kırığın uygun olduğu bazı olgularda kapalı redüksiyon ile biyolojik fiksasyon yapıldı ve kaynama oluştu. Modifiye çok amaçlı eksternal fiksatörün titanyum parçalarının dayanıklılığının daha fazla olması, istenilen kalınlıkta Steinmann pinlerin uygulamasına olanak sağlaması, yivli pinlerin istenen açılarda kemik fragmentine uygulanabilmesi, önceden uygulanmış iki pin arasından bağlantı kolonuna kelepçe eklenmesine olanak sağlayarak ilave pin uygulaması yapılabilmesi, dişli çift yapılı kelepçelerinin kaymaması gibi özellikleri, geleneksel eksternal fiksatörlere göre daha üstün bir fiksatör olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Osteosentez, kemik kırıkları, eksternal fiksasyon, enfeksiyon, kedi ve köpek
Özet (Çeviri)
External fixators are being used in fractures of different extremites and in treatment of joint, tendon and muscle problems contemporarly. In this study a modified versatile external fixator which has more constructive advantages, application conveniences and thought to be used successfully at veterinary clinics, was used in treatment of difficult fractures and joint, tendon and muscle problems which are difficult to treat with other methods. In small animal operation rooms of the Surgery Department of Veterinary Faculty of Istanbul University, a total number of 34 applications were made on 17 cats and 17 dogs. Their postoperative radiological and clinic conditions were evaluated. It was determined that the fixator was applied quiet easily to the desired areas. It was also detected that this fixator which is produced by titanium enabled a strong fixation in large dog races. It was stated that in splintery, open and infected fractures which are difficult to treat, in joint stabilization and in adjustment osteotomies a successful fusion and stabilization has occured. In some suitable positioned fracture cases, fracture fixation was made without opening the tissues by closed reduction and fusion had occured. When compared to traditional external fixators, the modified versatile external fixator is a better fixator on account of its durable titanium parts, enabling the usage of desired thickness of Steinmann pins, application of positive profile pins with desired angles to the fracture fragments, enabling adding more pins to the colon in between two old applied pins by special clemps and preventing sliping of geared double layered clemps.