Köpek serumlarının leptospirozis yönünden mikroskopik aglütinasyon testi ve ELISA ile incelenmesi
The examination of dogs for leptospirosis by microscopic agglutination test and ELISA
  1. Tez No: 88997
  2. Yazar: VİLDAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. K. SERDAR DİKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Leptospirozis, MAT, ELISA, Dog, Leptospirosis, MAT and ELISA
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
38 6.0ZET Köpek Serumlarının Leptospirozis Yönünden Mikroskopik Aglutinasyon Testi veELISA ile İncelenmesi Bu çalışmada, MAT ve ELISA ile sokak köpeklerindeki leptospirozisin yaygınlığı, dominant serotipler ve aşılı köpeklerdeki antikor titreleri incelendi. Çeşitli illerden toplanan 286 adet sokak köpeğinde dört ayrı serogruba karşı (L. grippotyphosa; Duyster, L.icterohaemorrhagiae; Kantorowics, L.ballum; Mus 127, L.canicola; Hond Utrecht IV) antikor taraması yapıldı. İncelenen serumların % 26.9'sı leptospira antikorları yönünden pozitif bulundu. Dominant serotip olarak ilk sırada canicola, daha sonra sırasıyla grippotyphosa ve icterohaemorrhagiae belirlendi. İnfeksiyon oranı erkek köpeklerde % 30.2, dişilerde % 19.5 olarak bulundu. Bir yaşından büyük köpeklerin % 27.5'inde, bir yaşından küçük köpeklerin % 24.0'ünde infeksiyon saptandı. İncelenen 182 adet aşılı hayvandaki antikorların tespitinde MAT ve ELISA arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
39 7. SUMMARY The examination of dogs for Leptospirosis by Microscopic Agglutination Test and ELISA. In the present study, MAT and ELISA were used to detect the prevalance of leptospirosis in stray dogs, dominant serotypes and the antibody levels of vaccinated dogs. The sera collected from 286 stray dogs from different provinces were examined for four different serogroups, L. grippotyphosa; Duyster, L. icterohaemorrhagiae; Kantorowics, L.ballum; Mus 127, L. canicola; Hond Utrecht IV. Leptospiral antibodies were detected in 26.9 % of sera examined. The most prevalant serotype was canicola, followed by grippotyphosa and icterohaemorrhagie. Infection rate was found to be 30.2 % in male dogs and 19.5 % in female dogs, 27.5 % in the dogs older than one year of age and % 24.0 in the dogs younger than one year of age. No difference was found between MAT and ELISA results of 182 vaccinated animals.