0-5 yaş arası çocukların uyku özelliği ve bunu etkileyen faktörler
Sleep pattern of children younger than five years old and effecting factors
  1. Tez No: 431840
  2. Yazar: SUZAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. BETÜL ULUKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Algısı, Küçük Çocuklar, Uyku Hijyeni, Uyku Problemleri, Children, Parental Perception, Sleep Hygiene, Sleep Problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çocukların uyku-uyanma özellikleri ilk bir yılda hızlı bir şekilde gelişmekte ve çocukluk dönemi boyunca olgunlaşmaya devam etmektedir. Uyku, yaşam şeklinden ve kültürel belirteçlerden etkilenmektedir. Ülkemizde beş yaşından küçük çocukların uyku özelliklerini ortaya koyan geniş çaplı çalışmalara rastlanmamıştır. Bu çalışmada beş yaşından küçük sağlıklı 700 çocuğun ebeveynine anket uygulanmıştır. Bu çocukların uyku özellikleri ve bunu etkileyen parametreler araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar diğer ülke ve kültürlerle karşılaştırılmıştır. Bu veriler ışığında, bu çalışmadaki çocukların beyaz ırk ülkelerine göre toplam uyku ve gece uykularının daha kısa olduğu, daha geç uyudukları, daha geç uyandıkları, uykuya daha zor ve uzun sürede daldıkları, gece daha sık uyandıkları, ancak gündüz uyku süre ve sayılarının daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan çocukların Asya ülkelerine benzer uyku özelliklerine sahip oldukları, ancak gündüz uykularının daha az olduğu ve gece uyanma sayılarının daha sık olduğu görülmüştür. Beyaz ırk ülkeleri ve Asya ülkelerine göre gece en sık uyanan çocukların, çalışmamızdaki çocuklar olduğu dikkat çekmiştir. Çalışmaya katılan ailelerin yarısına yakını çocuğunda uyku problemi olmadığı, sadece %12,9'u ciddi problem olduğunu ifade etmiş olup bu sonuçlarla bile uyku sorunu açısından en kötü ülkeler arasında olduğumuz görülmüştür. Ciddi uyku problemlerin en düşük olduğu yaş dönemi 3-6 aylık dönem olup, en yüksek olduğu dönem ise 9-12 aylık dönemdir. Uyku ortamlarının uygun şartlarda ve uyku öncesi rutinlerin yaygın olması ile çalışmaya katılan ailelerde uyku hijyeni uygulamalarının yaygın olduğu görülmüştür. Ancak çalışmaya katılan çocukların hemen hemen hepsi uyku sırasında ebeveyn 100 varlığına ihtiyaç duyması, uyku öncesi rutinlerin sabit olmaması, çocuk uykuya dalana kadar ebeveynlerin sakinleştirici metotları uygulaması, ilerleyen yaşlara kadar gece beslenmelerinin devam etmesi gibi uyku problemleri için risk oluşturan uygulamaların yaygınlığı dikkat çekmiştir. Ancak bu uygulamaların ailelerin çocuklarında ciddi sorun algısıyla anlamlı bir ilişkisi olmadığı görülmüştür. Aileler tarafından en sık belirtilen uyku problemlerinin uykuya dalmakta zorluk, gece sık uyanma ve geç uyku saatleri olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan çocukların uyku özelliklerinin iyi olmadığı, ancak ailelerin bunu sorun olarak görmedikleri dikkat çekmiştir. Bu çocuklara uyku hijyeni ve iyi uyku özellikleri kazandırmak için ailelerin eğitilmesi ve farkındalıklarının arttırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sleep-wake regulation and sleep states evolve rapidly during the first year of life with continued maturation across childhood. Sleep is also influenced by both modes of living and cultural deteminants. We did not encounter any study of large group of children younger than five years of age in our country. A questionnaire was conducted to the parents of 700 children younger than five years age. Sleep pattern of children and effecting factors were assessed. The results have been compared with other countries and cultures. According to the results; children included in the present study have less total sleep and night sleep having late bedtimes and wake up times, having long and difficult sleep onset latencies, more night wakings but having better naptimes than Caucasian children. However participating children's sleep patterns are similar to the Asian children, but they have less naps and more night wakings. While comparing to both Caucasian and Asian children, the participating children's night wakings were the most frequent. Nearly half of participating parents reported no sleep sleep problem in their children, only 12.9% reported severe problem. However these results demonstrated that we are in the category of the worst countries in regards of sleep problems. Severe sleep problems were less between 3-6 months and peaked between 9-12 months. With appropriate sleep environments and bedtime routines, sleep hygiene practices are common among participant parents. But parental presence at bedtime, no consistent bedtime routines, continued soothing methods until children fall asleep, night feedings until older ages were common and they are risk factors for sleep 102 problems. However these practices did not have statistical relationship with the parental severe sleep problems. The most reported sleep problems were difficulty with sleep initiation, excessive night wakings and late bedtimes. The participating children had poor sleep quality, but participating parents did not consider this as a problem. Good sleep habits and sleep hygiene can be achieved by parental education and improving awareness.