Hastaneye yatırılarak tedavi alan 0-5 yaş arası çocukların gelişimsel durumlarının genişletilmiş-gelişimi izleme ve destekleme rehberi (G-GİDR) ile değerlendirilmesi
Evaluation of developmental status of 0-5 years old hospitalized children by expanded guide for monitoring child development (E-GMCD)
  1. Tez No: 316832
  2. Yazar: YUNUS EMRE KUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Genişletilmiş Gelişimi İzleme ve Destekleme Rehberi, erken çocukluk dönemi, gelişimsel gecikme, Expanded Guide For Monitoring Child Development, Early chilhood, developmental problem
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı hastaneye yatırılarak izlenen 0-5 yaş arası çocuklar arasında gelişimsel sorunların sıklığının saptanması, yatarak tedavi alan çocukların Çocuk ve Gençler İçin İşlevsellik Yetiyitimi ve sağlığın Uluslararsı Sınıflandırması- International Classification of Functioning, Disability and Health-Child and Youth Version (ICF-CY)' nın 4 temel alanındaki işlevler, etkinlikler, yaşama katılım, çevresel etmenler açısından G-GİDR ile değerlendirilmesidir. Gereç-Yöntem: Bu araştırma kesitsel ve gözlemsel olan durum saptama çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini 1 Mart ? 30 Eylül 2011 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediyatri Servisi'nde yatarak tedavi alan 0-60 ay arası 58'i (%50 ) erkek, 58'i (% 50) kız olan toplam 116 çocuk oluşturmuştur. Bulgular: Örneklemi oluşturan çocukların G-GİDR ile anlatım dili, alıcı dil, kaba hareket, ince hareket, sosyal ve duygusal ilişki, oyun ve özbakım alanındaki gelişimseldurumları değerlendirilmiş, bu alanlardan yalnızca bir alanda sorun olan 7 (% 6), birden fazla alanda sorun olan 42 (% 36,2) çocuk saptanmıştır. Gelişimsel gecikme saptanan toplam çocuk sayısı 49' dur (% 42,2). Bu çocukların 17'sine (% 34,6) yatışı sırasında tanı konulmuştur. On ikisi (% 24,5) akut hastalık nedeni ile, 37' si (% 75,5) ise kronik 57 hastalık nedeni ile hastanede yatmaktadır. Çocukların % 82'sinin uyku, yemek, toplumsal etkinliklerin en az birinde sorunları vardır. Sonuçlar: Sağlık izleminde gelişimsel izlem ve destek yöntemleri yerleşene dek, çocukların hastaneye yatışı gelişimsel sorunları saptamak, erken tanı ve tedaviye yönlendirmek için kaçırılmaması gereken bir fırsattır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYate developmental status of 0-5 years old hospitalized children by expanded guide for monitoring child development (E-GMCD) according to 4 fundamental areas of International Classification of Functioning, Disability and Health-Child and Youth Version (ICF-CY) body functions and structures, activities, participation, environmental factors.Materials and Methods: This is a cross sectional case detection study. The sample costituted 116 children aged 0-5 years, who had chronic diseases and were hospitalized in the pediatrics department of Inonu University Medical School hospital between 1 March - 30 September 2011. Male and female ratio of study sample is equal. Results: Developmental status of study sample about receptive language, expressivelanguage, gross and fine motor, relationships (social and emotional), playing and self help skills are evaluated by E-GMCD. Seven (6%) cases have developmental problem in only one domain, whereas 42 (36,2%) cases have more than one. Totally 49 ( 42,2 %) children have developmental delay in this study. Seventeen (34,6%) of children who have developmental problem are newly diagnosed during this study. Among the developmentally delayed 49 children, 12 ( 24,5 %) have acute and 37 (75,5%) have chronic illn ss. More than half of children have (82 %) at least one problem of sleeping, feeding, and social activities. Conclusion: Until developmental follow-up and support methods develops in our health care system, hospitalisation is a good opportunity to detect developmental problems for early diagnosis and treatment.