Geniş açıklıklı mekan sistemlerinin parametrikleştirilmesinde bir yöntem
A method for making parametric wide span systems
- Tez No: 432061
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOGAN TONG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Parametrik Tasarım, Scripting, Geniş Açıklıklı Mekan Sistemleri, Bilgisayar Destekli Tasarım, Parametrik Programlar, Parametric Design, Scripting, Wide Span Structure Systems, Computer Aided Design, Parametric Programs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Değişen mimari yaklaşımların ve gelişen teknolojinin ışığında günümüz mimarlığı ciddi değişimler göstermektedir. Bilgisayarın mimarlığın içine ciddi şekilde girmeye başlamasıyla bu süreç hızlanmış ve sürekli olarak kendisini yenilemiştir. Dolayısı ile bizlerin bu gelişimin içinde olmamız yadsınamaz bir durumdur. Bu çalışma için; birbirinden farklı 3 konunun araştırılması ve bunların ortak bir noktada birleştirilerek sonuç ürüne gidilmesi şeklinde söylenebilir. İlk bölümlerde çalışmanın izlediği yol ve amaçlardan bahsedilmiştir. Kimler için ve nasıl kullanılabileceği anlatılmıştır. İkinci bölüm içerisinde geniş açıklıklı mekan sistemleri(GAMS), parametrik tasarım ve scripting konuları incelenmiş ve tanımları yapılmıştır. GAMS için oluşturulmuş sınıflandırlanmalardan bahsedilerek, Heino Engel'in sınıflandırmaları anlatılmıştır. Parametrik tasarım için, temel sözlük anlamından başlayarak parametrik geometrilerden ve modellemelerden bahsedilmiş ve parametrik alt yapıya sahip mimari programlar incelenmiştir. Tüm bu programların avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedilmiştir. Scripting konusuna en uygun programın 3DS Max altında çalışan MaxScript olduğuna kararverilmiş; devamında ise Scripting konusu ışığında MaxScript incelenmiştir. Üçüncü bölümde, GAMS'ye örnekler verilerek kafes sistemler, kemer sistemler, uzay-kafes sistemler, asma germe sistemler ve pnömatik sistemler anlatılmıştır. GAMS'nin parametrik yapısından bahsedilmiş ve MaxScript ile ilişkisi anlatılmıştır. Burada sonuç ürün hakkından bilgiler verilmeye başlanmıştır. Parametrik Strüktür Sistemleri (PSS) olarak tanımladığım programın içeriği, nerede ve hangi amaçla kullanılabileceği anlatılmıştır. Basit bir arayüzle hazırlanmışta olsa son olarak PSS programının nasıl kullanılacağı resimli örneklerle anlatılmıştır. Son bölümde, yani sonuç kısmında, parametrik tasarım, GAMS ve Scripting konularının bütünlüğü anlatılmıştır. Bilgisayar Ortamında Mimarlık Programı'nda Scripting örneği olarak faydalanılabileceğinden ve aynı zamanda Yapı Programı'nda da öğrencilerin GAMS'yi daha kolay anlayabileceği bir program olarak kullanılabileceğinden bahsedilmiştir. Yapılan MaxScript kodları ekler kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Present architecture has serious changes in the light of incremental architectural approaches and developing (progressive) technology. This process has accelerated and has renewed itself through starting to use computers in architecture. Therefore, it is undeniable to be included in this development as architect. We can summarize this study, as of searching 3 different subjects (topics) and to combine these on the common ground and getting result. On the first chapter, we talked about the way of study and aims. We explained who and how can be used it. On the second chapter, wide span structure systems, parametric design, scripting topics analyzed and described. Talking about composed classification for wide span structure systems, we explained Heino Engel classifications. For the parametric design, we mentioned parametric geometry and modeling, beginning basic dictionary meaning and parametric architectural programs has been analyzed. Advantages and disadvantages of these programs has been mentioned. The most convenient program for the scripting is MaxScrip that working under 3DS Max has been decided. And MaxScript has been analyzed for the scripting. On the third chapter, exampling for wide span structure systems (GAMS), truss systems, arch systems, space frame systems, cable and tension systems ve pneumatic systems has been explained. Talked about the parametric structure of wide span structure systems (GAMS) and explained the relation with MaxScript. At here, started informing about result. The content of the program that has been described parametric structure systems (PSS) by me, explained where and how can be used. Finally, how can be used PSS program has been explained with picture samples even it has a simple interface. On the last chapter that it is result chapter, the integrity of parametric design, wide span structure systems (GAMS) and scripting topics has been explained. Talked about the program, Both in the Bilgisayar Ortamında Mimarlık Program can be used as scripting examples and in the Yapı Program, the student of GAMS can be understood and can be used easily. The MaxScript codes has been added.