Natural convection heat transfer from vertically arranged horizontal cylinders
Dikey sıralanmış yatay silindirlerde doğal taşınım ısı transferinin geliştirilmesi
  1. Tez No: 432109
  2. Yazar: SABRİ KALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİR, DOÇ. DR. ŞEVKET ÖZGÜR ATAYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal taşınım, yatay silindirler, artan aralıklar, Natural convection, horizontal cylinders, increasing spacings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Termodinamik ve Isı Tekniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada hava ortamında dikey sıralanmış yatay silindirlerde doğal taşınım ısı transferi laminer akışta sayısal olarak incelendi. Silindirler, geçmişte yapılan çalışmaların aksine, eşit aralıklarla değil, değişen aralıklarla dizildi. Farklı aralık oranlarının yanı sıra farklı sayılarda bakır boru kullanıldı. Dikey sıralanmış silindirlerin her biri 4.8 mm çapa sahip olup, 2, 3, 4, 5, 7 ve 10 adet farklı sıralamalar simüle edilmiştir. Bu kombinasyonların yanında ilk ve ikinci borunun arası olan S1 mesafesi, 2D, 3D, 5D, 7D ve 10D olarak 5 farklı şekilde düzenlenmiştir. D, silindir çapı olup, en alttaki silindir birinci silindir olarak adlandırılmıştır. Sabit silindir yüzey sıcaklıkları; 303 K, 313 K, ve 323 K, ortam sıcaklıkları; 293 K and 303 K kullanılarak 93 ve 280 arasında 5 farklı Rayleigh numarasında silindirlerden yapılan ısı transferi incelenmiştir. Sonuç olarak artan aralıklı dizilimlerde üstteki silindirlerin ısı transferi artırılarak tüm demetteki ısı transferinde iyileştirme elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural convection heat transfer in vertically arranged isothermal horizontal cylinders with unequal cylinder spacing in laminar flow has been investigated numerically in this thesis. The study consists of several investigations including variant numbers of cylinders as well as variant separation ratios. Investigations were carried out with 2, 3, 4, 5, 7 and 10 center-to-center vertically arranged 4.8 mm diameter copper cylinders. Considering the bottom cylinder as the first cylinder, the distance between the first and the second cylinder (S1) ranged as 2D, 3D, 5D, 7D and 10D, D being the outer diameter of the cylinder. The study was carried out in 5 different low Rayleigh numbers ranging from 93 to 280. The temperature of the cylinder surfaces was set as 303 K, 313 K, and 323 K whilst the ambient and the surrounding wall's temperature was 293 K and 303 K. The results show that increasing spacings between cylinders within a bundle enhance the heat transfer in the upper cylinders and the bundle.