Devrim Teorileri Kapsamında Arap Baharı'nın Analizi
The Analysis Of The Arab Spring Using The Framework Of Revolution Theories
  1. Tez No: 432131
  2. Yazar: METİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Ortadoğu, Devrim, Toplumsal Devrim, Devrim Teorileri, The Arab Spring, Middle East, Revolution, Social Revolution, Revolution Theories
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İnsanlığın en eski yerleşim alanlarından biri olan Ortadoğu; coğrafyası, tarihi, zengin kültürü ve ekonomik değerleri gibi pek çok avantajı nedeniyle yüzyıllardır şaşkınlık verici olaylara sahne olmuştur. Her zaman ilgiyi üzerine çekebilmiş olan bölge son zamanlarda yeni bir değişim dalgasıyla karşı karşıyadır. Bölgede tüm ilişkileri alt üst eden ve sonucu henüz belirlenemeyen pek çok sorunu beraberinde getiren bu süreç, Ortadoğu?nun da dünyada ki yeni misyonunu belirleyecektir. Son birkaç yılda Ortadoğu?da yaşanan gelişmelerin devrim teorileri bağlamında incelendiği bu çalışmada ise öncelikle devrimin teorik çerçevesi ele alınmış ve sonrasında teorilerden bahsedilmiştir. Ortadoğu kavramının üzerinde durularak, bölgenin dinamikleri aktarılmıştır. Bu verileri, bölgede önem arz eden ve gelişmelerde başrol oynadığı düşünülen ülkeler üzerine yapılan incelemeler izlemiştir. Bu teorik çerçeve ekseninde Ortadoğu?nun yaşadığı değişim ve dönüşüm dalgası daha çok Tunus, Mısır ve Libya üzerinden ayrı ayrı incelenmiş, ortaya çıkan konjonktüre ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Son olarak da yaşanan süreçlerin devrim teorileri bağlamında incelenebilme imkanının olup olmadığına cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Middle East, which is one of the oldest human settlement in history has witnessed the astonishing events for centuries due to the its many advantages, such as geograph, history, rich culture, and economic values. The region has always attracted attention, and recently it has faced a new wave of changes. The new period has turned upside down all the relationships in the region and has caused many problems yet the result of its undetermined. Events, which have been experienced in the last few years in the Middle East have been examined in the context of theories of revolution at this research in which primarily the theoretical framework of the revolution discussed, and then theories mentioned. With the emphasis on the concept of the Middle East, the dynamics of the region have been cited. Following the data, the investigations made on the countries in the region thought to be important and to play a lead role in the developments. Within this theoretical framework, the wave of change and transformation experienced by the Middle East has separately examined the more on Tunisia, Egypt, and Libya, and has made statements about the emerging conjuncture. Finally, whether or not the possibility of searching the experienced processes in the context of theories of revolution have been answered.