Kierkegaard's concept of irony
Kierkegaard'da ironi kavramı
- Tez No: 43222
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İroni Kavramı, Üç Varlık Alam, Öznel Doğruluk, Dolayh İletişim, İnanç Sıçraması iv, The Concept of Irony, The Three Spheres of Existence, Subjective Truth, Indirect Communication, A Leap of Faith in
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz KIERKEGAARD* DA İRONİ KAVRAMI Gûlsoy, Aliye Yüksek Lisans Tezi, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Yasin Ceylan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Şubat 1995, 120 sayfa Bu çalışma, ironi kavramını kapsayan bir dizi okumanın sonucunda oluşmuştur. Sokratik, Romantik, Hegelci ve sonunda Kierkegaardcı olmak üzere dört entellektüel yaklaşım üzreinde yoğunlaşır. Bütün bu felsefi yaklaşımlar mükemmelen birbirini yansıtır ve her biri ironi kavramının önemli bir aşamasını sunar. Her filozof ironiyi farklı amaçlar için kullanır. Kierkegaard bütün bu yaklaşımları kendi ironi kullanımı içersinde birleştirmeye çalışmıştır. Bu çalışma, ironinin ortaya çıkışını ve gelişimini düşünce tarihi boyunca göstermeyi amaçlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KIERKEGAARD'S CONCEPT OF IRONY Gülsoy, Aliye M. S., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yasin Ceylan Co-Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam February 1995, 120 pages This dissertation is the outcome of a series of readings about the concept of irony. It concentrates on the four intellectual approaches: the Socratic, the Romantic, the Hegelian and finally the Kierkegaardian. All these philosophical approaches perfectly mirror each other and each presents one of the important aspects of the concept of irony. Each philosopher uses irony for different purposes. Kierkegaard attempted to combine all these in his use of irony. This dissertation will aims to present the manifestation and development of irony throughout history of thought.