Russia and Turkey in the emerging new world order: Areas of competition
Yeni dünya düzeninde Rusya ve Türkiye: Rekabet alanları
- Tez No: 43223
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Rus Dış Politikası, Yeni Dünya Düzeni, Kafkaslar, Boruhatları, Orta Asya, Rus Askeri Doktrini. İT, New World Order, Turkish Foreign Policy, Russian Foreign Policy, Russian Military Doctrine, Caucasus, Pipelines, Central Asia. iii
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz YENİ DÜNYA DÜZENİNDE RUSYA VE TÜRKİYE: REKABET ALANLARI DA?I, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Atila Eralp Eylül 1995, 155 Sayfa Bu çalışma, Soğuk Savaşın bitiminin JTürk-Rus ilişkileri üzerindeki etkisini incelemektedir. Türk-Rus ilişkilerinin Soğuk Savaş dönemindeki çok taraflı diplomasiden günümüzün bölgeselleşen dünyasında ikili diplomasi eksenine dönüştüğü ileri sürülmüştür. Tez, yeni uluslararası çevrenin zorlamasıyla Türkiye ve Rusya'nın küresel ve bölgesel rollerini-çıkarlarını yeniden tanımladığım ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, Rusya'mn yeni dış politika kavramı ve askeri doktrini çerçevesinde“yakın çevre”sinde etki alanlarım yemden oluşturmaya çabalaması Türkiye'nin yeni bölgesel rol-çıkar tanımlamasıyla çatışan baskın bir bölgesel politikayla sonuçlanmıştır. Bu da sonuç olarak, Türkiye ile Rusya arasındaki çatışma olmasa da rekabeti kaçınılmaz kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUSSIA AND TURKEY IN THE EMERGING NEW WORLD ORDER: AREAS OF COMPETITION DA?I, Zeynep M.Sc. in International Relations Supervisor: Prof.Dr. Atila Eralp September 1995, 155 pages This study examines the impact of the end of the Cold War on Turkish- Russian relations. It argues that Turkish-Russian relations have been transformed from the multilateralism of the Cold War era to the bilateralism of regionalization in contemporary world affairs. The thesis documents that under the pressure of the new challenging international environment Turkey and Russia has started to redefine their global and regional roles/interests. In this context, it is then argued that the Russian attempt to re-establish spheres of influence in the“near abroad”as envisaged within the new foreign policy concept and the military doctrine has necessarily led to an assertive regional policy which in many issues conflicts with the new regional role/interest definition of Turkey. This, in conclusion, makes competition, if not confrontation, inevitable between Turkey and Russia.