Numerical analysis of geosynthetic reinforced earth walls with finite element method
Geosentetik donatılı istinat duvarlarının sonlu elemanlar yöntemi ile analizi
  1. Tez No: 432289
  2. Yazar: HUSEN GHAZI FATHE BAJLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. Salih KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstinat duvarı, Geogrid, PLAXIS, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Güvenlik Sayısı, Retaining walls, Geogrid, PLAXIS, Finite Element Method, Factor of safety
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Geosentetik donatılı istinat duvarları günümüzde hızlı bir gelişim iç erisindedirler. Geosentetik donatılı istinat duvarları, estetik görünümleri ve yapım kolaylığı avantajlarından dolayı tüm dünyada geniş bir şekilde kullanım alanı bulmaktadır. Bir çok çalışmada, geogrid kullanılarak şevin ve istinat yapısının stabilitesinin arttığı belirlenmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, geogrid do natılı istinat yapılarının davranışının sayısal olarak incelenmesidir. Bu amaçla; donatı uzunluğu, donatılar arası mesafe, istinat duvarının kalınlığı, istinat duvarının gömülme derinliği, sürşarj yükü, yer altı su seviyesi ve donatı rijitliği parametreler inin, geogrid donatılı istinat duvarlarının performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Analizler, PLAXIS 2D sonlu elemanlar programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen sonuçlara göre: 1) Donatı ve sürşarj yükü olmadan inşa edilebilecek en büyük duvar yüksekliği 2.9m. olmaktadır. 2) Donatı uzunluğu (L) değerinin arttırılması duvar davranışı üzerinde önemli bir etkisi olmakla birlikte, donatılar arası düşey mesafenin etkisi daha sınırlı kalmaktadır. 3) Donatılı durumda istinat duvarının kalınlığı ve gömülme derinliği azaltılabilmektedir. 4) Donatılı durumda zemin taşıma gücü artmakta ve büyük sürşarj yükleri taşınabilmektedir. 5) Geosentetik XIII dona tılı istinat duvarlarında temel zeminindeki suyun etkisinden dolayı stabilite kaybı yaşanmazken donatısız durumda stabilite kaybı yaşanmaktadır. 6) Donatı rijitliğinin belli bir değere kadar artması zemin davranışını iyileştirmekte duvarın yanal deplasmanl arını azaltmaktadır. Bu modelde optimum rijitlik değeri E= 20 000 kN/m olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Geosynthetic reinforced soil retaining walls ( GRSRW ), is in a period of vast development. The construction of geosynthetic - reinforced soil retaining walls is becoming widespread, and took acceptance has extended throughout the world, because of its aesthetic value and ease of construction. GRSRW have become a significant presentation of retaining s tructures. Several studies expose that the use of geogrid as an addition increases the stability of slopes and structures . The objective of this thesis is to study the behavior of geogrid reinforced earth retaining walls . L ikewise , to analysis the paramete rs and geometry effect s on the performance of a geogrid reinforced soil retaining wall such as length of reinforcement, vertical distances between reinforcement layers, thickness of the facing concrete wall , embedment of facing wall , su rcharge, ground water level, surface water table and effect of reinforcement stiffness. PLAXIS 2D f inite element program was adopted to perform the analyses . Results show the following: 1) Maximum height soil wall can be constructing without reinforcement and without surc harge is 2.9m. 2) Increase length of reinforcement (L) has a significant effect on improving behaviors of soil wall. Whereas the vertical spacing between reinforcement layers (h) has a slight effect. 3) Adding reinforcement to soil has decrease the effect of both of the facing wall thickness (t) and embedment depth (d). 4) Adding reinforcement to soil has increase soil bearing capacity to carry a massive surcharge loads. 5) GRSRW was unaffected by the change in water ground level and surface water table, wh ereas unreinforced soil wall , with the height of 2.9m , was collapsed with this change. 6) Increasing reinforcement stiffness led to improve soil behavior i.e. decreasing the wall lateral displacement, until reach optimum value. For the model of this study the optimum value was (E= 20 000 kN/m) .