Analyzing climate responsive elements in Erbil vernacular architecture in ecological manner
Erbil konut mimarisinde iklime duyarlı yapı elemanlarının ekolojik anlamda analizi
  1. Tez No: 432288
  2. Yazar: HAVAL SAMI ALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEKİN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erbil, geleneksel evler, avlu, ekoloji, sıcak-kurak iklim, Erbil, Vernacular Houses, Courtyard, Ecology, Hot-arid climate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çağımızın inşaata dair en önemli sorunu enerji kullanımıdır. Her yıl genel olarak enerji ve özellikle de binalarda enerji tüketimi ile ilgili çeşitli konferanslar düzenlenmektedir. Ve enerji kaynakları sürekli olarak da tüketilen olacaktır. Alternatif enerji kaynaklarına dair yapılan çalışmalarla asıl hedeflenen özelliklede binalarda kullanılan işletim enerjisinin kullanımının düşürülerek dünyadaki yaşamın devamının sağlanmasıdır.Çalışma genel olarak,geleneksel evlerde herhangi mekanik bir desteğe ihtiyaç duymadan işletim enerjisini düşüren, soğutma, ısıtma, havalandırma ve aydınlatma çözümleri için kullanılan iklime duyarlı elemanlar hakkındadır.Sıcak ve kurak bölgelerdeki binaların temel problemleri ısıtma ve soğutma sistemleridir. Bu araştırma, Erbil kalesi içinde yer alan geleneksel evlerde söz konusu iklimsel sorunların çözümü için kullanılan elemanların analizi için yapılan çalışmayı konu edinmiştir. Elemanların şekil, boyut ve pozisyonlarına cepheye bakılarak analiz edilecektir.İnşaat malzemelerinin enerji performansı ve ısı kapasitesi incelenen yapı malzemelerinin enerji performansı bu çalışmanın odak noktası olacaktır. Araştırmanın sonunda ise gelecek araştırmalara ve yeni nesil tasarımların yapılması adına bazı öneriler önermek hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important issue of the world in terms of construction presently is energy use. Every year many conferences are held on energy in general and specially on energy consumption of buildings. The energy resources are continuously going to be consumed. Behind the researches for an alternative energy sources, the reducing of energy use especially the operating energy is another way to survival of life on the earth planet. The main outline of this study is the climate responsive elements which are used in vernacular houses as a part to solutions of cooling, heating, ventilation and lighting of houses without any mechanical support to reduce energy used as operating energy. In hot arid regions the main problems of the buildings are cooling and heating systems. In this research the vernacular houses of Erbil which are located inside the citadel town are taken as a case study to analyze the elements used in them as a method to solve climatic problems. The elements will be analyzed according to shape, size and their position refer to façade. The energy performance of the building materials will be the main focused part of the study by analyzing the construction materials energy performance and heat transfer capacity. At the end of the research some research paths will be suggested to be pursued by the next generation of researchers and designers.