Bazı bitkisel atıkların Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum.'un vegetatif gelişmesi, ürün verimi ve besin değeri üzerine etkisi
The effect of some of plantal wastes on Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum.'s vegetative development, yield and nutritional value
  1. Tez No: 432296
  2. Yazar: NECLA KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDUNNASIR YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: P. ostreatus, Tarımsal Atık, Misel Gelişim Süresi (MGS), Primordium Oluşum Süresi (POS), Toplam Hasat Süresi (THS), erim Miktarı (VM) ve Biyolojik Etkinlik Düzeyi (BED), Ham Protein, Mineral Element, Vitamin, Aminoasit, P. ostreatus, agricultural waste, mycelium growing days, primordial initiation days, harvest periods, yield, biological efficiency level, crude protein, mineral element, vitamin, aminoacid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmada; Diyarbakır çevresinden doğal olarak yetişen ve doğadan elde edilmiş olan P. ostreatus daha önce elde edilmiş miselleri, çoğaltılarak ''tohumluk misel'' (spawn) olarak kullanılmıştır. Ana kültürün çoğaltılmasında; % 2.0 malt-ekstrakt agar, ''tohumluk misel'' (spawn) üretiminde ise buğday taneleri kullanılmıştır. Kültür ortamı olarak ise; ham materyal olarak; Buğday Sapı (BS), Pamuk Sapı (PS), katkı materyali olarak ise; Buğday Kepeği (BK), Pirinç Kepeği (PK) Ve Pamuk Tohumu Kabuğu (PTK) kullanılmıştır. P. ostreatus'un kültüründe kompost olarak; ham materyal olarak saf ve 1:1 karışımları kullanılmıştır. Ham materyalinde 100 g'ına katkı maddesi olarak; pirinç kepeği ve pamuk kabuğu tohumunun 10, 15 ve 20'lik dozları ilave edilmiştir. Farklı kültür ortamlarının P. ostreatus'un; Misel Gelişim Süresi (MGS), Primordium Oluşum Süresi (POS), Toplam Hasat Süresi (THS), Verim Miktarı (VM) ve Biyolojik Etkinlik Değeri (BED) ile Besinsel Değerleri (Ham Protein, Aminoasit Mineral Madde ve Vitamin) üzerine etkisi araştırılmıştır. Farklı atıklar üzerinde P. ostreatus'un; MGS 13.60-21.60 gün, POS 22.40-57.80 gün, 1. HS 27.40 gün, THS ise 113. 50 gün olarak 7 hasatta alınmıştır. BS*, BS+%10PTK, BS+%15PTK, BS+%15PK kullanıldığı kültür ortamlarında yalnızca 3 hasatta ürün alınabilmiş, BS+%20PTK, BS+%10PK, BS+%20PK, PS*, PS+%10PTK, PS+15PTK, PS+%20PTK, PS+%10PK, PS+%15PK, PS+%20PK, K (BS+PS)*, K+%10PTK, K+%15PTK, K+%20PTK, K+%10PK, K+%15PK, K+%20PK'da ise 7 hasat süresince ürün elde edilmiştir. Nemli kompostun 100 g'ın da üç hasatta THM, en düşük 17.68 g olarak PS+%15PK'den elde edilirken, en yüksek ise; 36.55 g ile BS+%10PTK'dan elde edilmiştir. Toplam Verim Miktarı (THM¹), 7 hasat sonucuna göre, en düşük; 27.88 g ile PS+%15PK'den, en yüksek ise; 48.46 g ile K+%20PK'de tespit edilmiştir. BED 3 hasatta göre değerlendirildiğinde, en düşük; % 58.76 olarak BS+%15PK'den, en yüksek ise; % 121.86 olarak BS+%10PTK'da gözlenmiştir. Aynı şekilde 7. hasatta göre BED¹, en düşük %92.91 olarak PS+%10PK'de, en yüksek ise K+%20PK'da, %156.17 olarak, tespit edilmiştir. Ayrıca; P. ostreatus'da kuru ağırlıkta ham protein, en düşük % 26.00 ile BS%10PK'den, en yüksek ise % 58.00 K%20PK'de saptanmıştır. Bununla birlikte mineral madde olarak; 25.08-41.40 mg/g K, 87.33-617.00 mg/kg Na, 27.81-82.65 mg/100g Mg, 440.33-2558.00 mg/kg Fe, 4.37-55.73 mg/kg Zn, 0.04-22.49 mg/kg Ni, 70.67-342.47 mg/kg Al, 0.05-10.85 mg/kg Cr, 0.07-3.07 mg/kg Hg ve 0.11-1.23 mg/kg Pb saptanmıştır. Ayrıca Co ve Se gibi toksik metaller saptanamamıştır. Yine P. ostreatus'un, 100 g kuru madde üzerinde, materyale ve katkı maddeleri oranına bağlı olarak aminoasit: Asp (Aspartik asit); 3.33-147.00 mg, Glu(Glutamik asit); 2.33-105.00 mg, Ser (Serin); 2.00-10.00 mg, His (Histidin); 4.00-23.00 mg, Gly (Glisin); 0.33-4.67 mg, Thr (Tirozin); 2.00-41.00 mg, Arg (Arjinin); 3.00-45.67 mg, Ala (Alanin); 1.00-38.33 mg, Cys (Sistein); 0.67-30.67 mg/100g, Val (Valin); 0.33-2.00 mg, Met (Metiyonin); 2.00-8.67 mg, Ile (Izolösin); 0.33-17.67 mg, Leu (Lösin); 2.00-6.37 mg, Lys (Lizin); 5.00-16.00 mg, Pro (Prolin); 1.00-4.67 mg olarak tespit edilmiştir. Phe (Fenilalanin) ise tespit edilememiştir. P. ostreatus'da 100 g kuru örnekte vitamin olarak, 0.23-0.35 mg B1 (Thiamin), 0.01-0.14 mg B6 (Pridoxin), 3.65-13.47 mg B3 Nicotinicacid (Niacin), 5.29-9.13 mg Nicotinamide, 13.08-30.78 mg B5 (Pantothenic asid) ve 0.36-0.66 mg B2 (Riboflavin) saptanmıştır. Sonuç olarak; özellikle ham materyal olarak kullanılan PS'nın, saf ve BS ile 1:1 oranında karıştırılmasıyla, elde edilen kompost, P. ostreatus'un kültüründe değerlendirildiğinde; verimlilik için daha uygun olabileceği görülmektedir. Ham materyale, PTK gibi katkı materyallerinin ilave edilmesiyle hazırlanan komposttan elde edilen ürünün; protein miktarı, vitamin değeri, aminoasit değeri ve mineral element gibi besleyici içeriklerin kısmen de olsa zenginleştirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study mycelium was derived from P. ostreatus', grown in Diyarbakır region naturally and used as seed mycelium (spawn). For propagation main culture 2.0% malt-extract agar was used whereas wheat grains were used for the propagation of seed mycelium (spawn). For culture media, as raw material Wheat Straw (WS), Cotton Straw (CS) and as additives Wheat Bran (WB), Rice Bran (RB) and Cotton Seed Crust (CSC) were used. P.ostreatus culture compost was obtained with pure state of raw material and 1:1 mixture of those materials and as additives to 100 mg of them, Rice Bran and with the additi on of dose of Cotton Seed Crust with 10,15 and 20. The effects of different culture medias on P. ostreatus' Mycelium Growing Days, Primordial İnitiation Days, Harvest Periods, Yield, Biological Efficiency and Nutrititional Value (Crude Protein, Aminoacid Mineral Material, and Vitamin) were observed. P. ostreatus Mycelium Growing Days 13.60 -21.60 days, Primordial İnitiation Days 22.40 – 57.80 days, the First Harvest Periods 27.40 days, Total Harvest Periods were observed as 113.50 in seven harvest on different wastes. When WS*, WS+%10CSC, WS+%15CSC, WS+%15RB were used in culture media, only in three harvest yield was obtained. Whereas in WS+%20CSC, WS+%10RB, WS+%20RB, CS*, CS+%10CSC, CS+15CSC, CS+%20CSC, CS+%10RB, CS+%15RB, CS+%20RB, WS+CS*, WS+CS+%10CSC, WS+CS+%15CSC, WS+CS+%20CSC, WS+CS+%10RB, WS+CS+%15RB, WS+CS+%20RB during seven harvest yield was not obtained. While with 100 gr of moist compost's in three harvest 17.68 g yield was obtained from CS+%15RB, the highest yield was obtained from WS+CS+%20RB, 36.55. It was observed that according to result of seven harvest the lowest yield was obtained from CS+%15RB, 27.88 g and the highest yield was obtained from WS+CS+%20RB 48.46 g. While biological efficiency was evaluated according to result of harvest the lowest obtained from WS+%15RB, 58.76%, and the highest from WS+%10CSC, 121.86%, on the other hand according to result of the seventh harvest the lowest was obtained from WS+CS%20RB, 92.91%, the highest was obtained from CS%10RB, 156.17 %. And also it was detected that in P. ostreatus in dry weight, the lowest raw protein was in WS%10RB, 26.00 %, the highest was in WS+CS%20RB, 58.00%. In addition to this mineral material contents were detected in 25.08-41.40 mg/g K, 87.33-617.00 mg/kg Na, 27.81-82.65 mg/100g Mg, 440.33-2558.00 mg/kg Fe, 4.37-55.73 mg/kg Zn, 0.04-22.49 mg/kg Ni, 70.67-342.47 mg/kg Al, 0.05-10.85 mg/kg mg/kg Cr, 0.07-3.07 mg/kg Hg and 0.11-1.23 mg/kg Pb. And also toxic metals like Co and Se were detected. But despite of this detections, in statistical analysis differences among any medias weren't detected. P. ostreatus aminoacid ratios related to used materials and additives : Asp (Aspartic acid); 3.33-147.00 mg/100g, Glu(Glutamic acid); 2.33-105.00 mg/100g, Ser (Serine); 2.00-10.00 mg/100g, His (Histidine); 4.00-23.00 mg/100g, Gly (Glycine); 0.33-4.67 mg/100g, Thr (Tyrosine); 2.00-41.00 mg/100g, Arg (Arginine); 3.00-45.67 mg/100g, Ala (Alanine); 1.00-38.33 mg/100g, Cys (Cysteine); 0.67-30.67 mg/100g, Val (Valine); 0.33-2.00 mg/100g, Met (Methionine); 2.00-8.67 mg/100g, Ile (Isoleucine); 0.33-17.67 mg/100g, Leu (Leucine); 2.00-6.37 mg/100g, Lys (Lysine); 5.00-16.00 mg/100g, Pro (Proline); 1.00-4.67 mg/100 g were detected but Phe (Phenyalanine) aminoacid weren't. Besides, in P. ostreatus vitamin ingredients were detected as 0.23-0.35 mg/100g B1 (Thiamine), 0.01-0.14 mg/100g B6 (Pridoxine), 3.65-13.47 mg/100g B3 Nicotinicacid (Niacin), 5.29-9.13 mg/100g Nicotinamide, 13.08-30.78 mg/100g B5 (Pantothenic Acid) ve 0.36-0.66 mg/100g B2 (Riboflavin). In conclusion, it is determined that when compost is valued, obtained with cotton straws, especially as crude material, pure state and also mixed with and wheat straw with ratio 1:1, in P. ostreatus culture is more proper for abundant product. It is determined the yield's that obtained from the compost, prepared by suplement of additives like cotton seed crust into crude material, contents can be enriched in protein ratio, vitamin value, aminoacid value.