Kur'an'da müminlere yönelik hitapların Arap dili açısından tahlili
Analysis of callings for believers in Quran in terms of Arabic language
  1. Tez No: 432331
  2. Yazar: EMİNE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili Belâgatı, Muminlere Yönelik Hitaplar, Emirler, Nehiyler, Arabic Language Belâgatı, Muminlere For Hitaplar, Emirler, Nehiyler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bilindiği üzere Allah (cc) insanı en değerli ve mükemmel bir varlık olarak yaratmıştır. Bu nedenle onu muhatap almış, yeryüzünde ve gökyüzünde ne varsa onun emrine musahhar kılınmıştır. İnsana akıl vererek peygamber ve kitaplar da göndermiş hakikatı öğrenme ve hakka yönelme hususunda rehberlik etmiştir. İlahi çağrılar akılla anlaşılabilir birer nimet olup insanlığın insanlığın evrensel kuralları hükmündedirler. Bu evrensel ilkeler gönderilen peygamberlerin hayatlarında da adeta müşahaslaşmıştır. Bu nedenledir ki son kutsal kitap olan Kur'ân Hz. Peygamberin ikizi olmuştur. Bir tür kanunilik ilkesi, bireye teklifler yükleyen ilahi irade aynı bireye bazen genel bazan da çok özel hitaplarla görevini hatırlatmıştır. Dünya ise bu âkil birey için bir imtihan yeri olarak sununulmuştur. İlâhî emirleri anlamada akıl gibi araçları kullanarak doğru ve güzeli bulabileceği vurgulanmıştır. Kur'ân-ı Kerim'de müminlere yönelik ilâhî çağrılara baktığımızda bu çağrının“Ey iman edenler!”veya“Ey iman eden akıl sahipleri!”şeklinde olduğunu görürürüz. Müminlere yapılan bu çağrılar bir yerde özelden genele tüm insanlara yapılmış çağrılardır. Bu ilahi çağrılarda iyiye yönlendirme- hayra teşvik- kötüden sakındırma hakkında hükümler bulunmaktadır. Esasında özel bir hitapla Müslüman şahsiyetine yüklenen görevler evrensel değerlerin ta kendisidir. Bu şekilde müminlere yönelik üstün otorite tarafından genel bir çağrı yapılması Arap kültür geleneğinin de bir parçasını teşkil etmektedir. Müminlere yönelik bu çağrının muhatabı dikkat çekicidir. Ey iman edenler! Yani ey benim sevgi ve rahmetimi arzulayan kullarım! benim rızam şu emir ve yasaklarda gizlidir. Siz de bu kurallara uyun.
Özet (Çeviri)
As is known, Allah has created human as the most valuable and the most perfect existence. So Allah gives worth and Allah gives humans order whatever in sky. This superior existence submitting the wise giving guide him the prophets and books. human is given like a worth mind and religious calling. Through the prophets true and mistake have been shown to him. As a kind of legality principle, principle an exam place. using tools such as intellect and religious order and beauty can be found is highlighted. In Quran when we look at religious callings, Allah makes calling like believers or the owners who believe, this calling is made that prayers, is a callingthat is made all people in this calling, decisiouns have been found about good and evil.in this calling existence of universal values has been known for prayers specially for humanity superiour aothorify for believers to be made by the arab culture contitues a part of the tradition. İt is noteworty that the addressee of this call for prayers. These who believe and who trusts me believers, listen to my calls and rejoice with my blessings. This is a news as good news announcement. İt is understood that it was done excited and noticied prayers who fulfiils belief as a loud conditions.