14-18 Yaş arası ergenlerde duygusal dışavurum tarzları, kişilik özelliklerive algılanan ebeveyn tutumlarının ilişkisinin incelenmesi.
The observation of 14-18 years old adolescents emotional expressions, personality traits and percieved parental attitudes
- Tez No: 432336
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Duygu Dışavurum Tarzları, Kişilik, Algılanan Ebeveyn Tutumları, Adolescents, Emotional Expressions, Personality Traits, Perceived Parental Attitudes
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
14-18 yaş arası lise öğrencisi olan ergenlik dönemindeki bireylerin duygusal dışavurum özellikleri ve kişilik özelliklerinin, algılanan ebeveyn tutumları ile ilişkisinin araştırıldığı bu çalışmaya Lüleburgaz İlçesin de çeşitli liseler de öğrenim gören 14-18 yaş arası özel ve devlet okullarındaki 544 lise öğrencisi katılarak çalışmanın örneklemini oluşturmuşlardır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Eysenck Kişilik Envanteri', 'Duygu Dışavurum Tarzları Envanteri' ve 'Algılanan Anne Baba davranışları ölçeği kullanılmıştır'. Araştırma da kullanılan Eysenck Personality Questinnaire 'i (EPQ), Eysenck Personality Inventory (EPI)' ya Psikotizm (P) ölçeğinin katılmasıyla oluşturulmuş en son ve yeni bir formdur. Birçok Avrupa ülkesindeki suçlu ve suçlu olmayan gruplara uygulanmış olan EKE yolu ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ülkemizde Haluk YAVUZER suçlu kişilik özelliklerinin belirlenmesinde EKE yararlanmıştır. Duygu Dışavurum Tarzları Envanteri, Araz ve Erkuş tarafından 2014'te sözel ve sözel olmayan dışavurum tarzlarını belirlemek için geliştirilmiştir. lgılanan Anne Baba Davranışları Ölçeği (AAD), Deverux ve arkadaşları (1969) tarafından, Cornell Üniversitesinde kültürler arası bir araştırmada kullanılmak üzere geliştirilmiştir. ürkiye'de aracın geçerlik ve güvenirlik çalışması Binnur Yeşilyaprak (1988) tarafından yapılmış ve“Gençlerde Denetim Odağı ve Önkoşulları”adlı araştırmasında kullanılmıştır. Verilerin analizi için katılımcı öğrencilerden elde edilen veriler uygun kodlamalar yapılarak SPSS 21 paket programında analiz edilmiştir. Demografik özelliklerin tespiti için frekans, yüzde ortalama gibi tanımlayıcı istatistikler ve ölçek güvenirlikleri Cronbach Alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. Araştırma problemleri ve alt problemlerinde ise Pearson Korelasyonları, T-Testi ve Tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır (One way ANOVA). Anlamlı farklılığın hangi yaş gurupları arasında var olan farklılıktan kaynaklandığını tespit edebilmek için Benforini ve Tamhane post-hoc testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular genel olarak şunlardır: 1-Kişilik özellikleri ile öfke duygusunu dışavurum tarzları arasında ilişki vardır. 2-Kişilik özellikleri ile üzüntü duygusunu dışa vurma tarzları arasında ilişki vardır.3- Kişilik özellikleri ile mutluluk duygusunu dışa vurma tarzları arasında ilişki vardır. 4-Algılanan Anne baba tutumu ile öfke duygusunu dışa vurma tarzları arasında ilişki vardır. 5-Algılanan anne baba tutumu ile üzüntü duygusunu dışa vurma tarzları arasında ilişki vardır.6-Algılanan anne baba tutumu ile mutluluk duygusunu dışa vurma tarzları arasında ilişki vardır. Demografik bilgileri göre yapılan analizlerde ise şu başlıklara cevap aranmıştır 1-Yaşa göre öfke duygusu dışavurum tarzları değişmekte midir? 2-Cinsiyete göre kişilik özellikleri farklılaşmakta mıdır? 3-Cinsiyete göre algılanan anne baba tutumu değişmekte midir?4-Cinsiyete göre öfke, üzüntü ve mutluluk duygu dışavurum tarzları farklılık göstermekte midir? 5-Cinsiyete göre öfke duygusu dışa vurum tarzları değişmekte midir? 6-Cinsiyete göre üzüntü duygusu dışavurum tarzları değişmekte midir? 7-Cinsiyete göre mutluluk duygusu dışa vurum tarzları değişmekte midir? 8-Yaşa göre kişilik özellikleri farklılaşmakta mıdır? 9-Yaşa göre algılanan anne-baba tutumu değişmekte midir? 10-Yaşa göre öfke, üzüntü ve mutluluk duygusu dışa vurum tarzları farklılaşmakta mıdır? 11-Yaşa göre mutluluk duygusu dışa vurum tarzları değişmekte midir? 12-Yaşa göre üzüntü duygusu dışa vurum tarzları değişmekte midir?
Özet (Çeviri)
The Observation of 14-18 years old high school student, who are in the period of adolescence,the relationships between emotional expression characteristics, personality traits and perceived parental attitudes made in Luleburgaz. This study has investigating attending various high schools in 544 high school students in public and private schools between the ages of 14-18 who study formed the sample of the study. Research data were collected using a 'Eysenck Personality Inventory', 'Emotions Expressionism Styles Inventory' and 'Perceived Parental behavior scale was used'. Research also used Eysenck Personality Questinnair to (EPQ), the Eysenck Personality Inventory (EPI) or psychoticism (P) is the latest and new forms created with the participation of scale. APPENDIX A way with successful results that have been applied in many European countries, the criminals and the criminal groups were not obtained. Haluk YAVUZER relied in determining the criminal personality. Emotions Expressionism Styles Inventory, was developed to determine Araz and Erkuş 2014 by way of verbal and nonverbal expression. Perceived Parenting Behavior Scale (ECJ), Deverux et al (1969), Cornell has been developed to be used in a cross-cultural research at the University. The validity and reliability of the Urkia Binnur Greenleaf (1988) and by“Locus of Control and prerequisites for Youth”has been used in research. The data obtained from the participating students to analyze the data was analyzed by SPSS 21 software packages by making proper coding. to determine the demographic characteristics of frequency, reliability and scale descriptive statistics such as average percentage is calculated by Cronbach's alpha coefficient. In a research problem and sub-problems Pearson Correlations, T-test and one-way analysis of variance was used (One-way ANOVA). Statistically significant differences between age groups which differ from the existing Benfor to be able to determine that Tamhane and post-hoc tests were used. The findings of the research are in general: 1-Double features are correlated with the anger expression styles. 2-Personality characteristics and style of acting out the emotion of sadness there is a relationship between happiness and a sense of style relationship.3- Externalizing personality traits. 4-Perceived attitudes of parents are acting out his anger correlated style. 5-Perceived parental attitudes and the perceived relationship between vardır.6-Style acting out the emotion of sadness there is a relationship between parental attitudes style externalizing the feelings of happiness. In the analysis carried out by demographic information was sought answers to these titles by age 1- Expression of anger styles Is it changing? 2-Does the differentiation by gender, personality traits? 3-Parent behavior is detected by sex does the change? 4-Anger by gender, the feeling of sadness and happiness Does the expression styles differ? 5-Anger by gender expression styles Does the change? 6-Feeling of sadness by gender expression styles Does the change? 7-A sense of happiness by gender expression styles Does the change? 8-Does the differentiation by age, personality traits? 9- Does the change is detected by the attitude of the parents and age? 10- According to the age;| anger, sadness and a sense of happiness Does the differing styles of expression? 11- Is happiness a sense of the changing styles of expression according to the age? 12- According to the age, is a sense of sadness expression style changes?