Parking at and around downtown shopping malls
Şehir içi alışveriş merkezlerinde ve çevresinde parklanma
- Tez No: 432389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: park ekonomisi, alışveriş merkezi, park yeri ücreti, taşan parklanma, trafik sıkışıklığ, economics of parking, shopping mall parking, spillover parking, traffic congestion
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Bu tezde, bireylerin şehir içi alışveriş merkezlerindeki park etme davranışlarına odaklanılmaktadır. Gerçek hayatta bireyler ve alışveriş merkezi arasında ardışık bir oyun şeklinde gerçekleşen bir park etme problemi modellenmektedir. Modelde alışveriş merkezi ürün fiyatına, park yeri ücretine ve otopark alanının kapasitesine karar vermektedir, daha sonra ise bireyler alışveriş merkezine ya da yol kenarına park etmeye karar vermektedirler. Bireyler model içerisinde alışveriş merkezinin ürettiği ürüne verdikleri değere göre belirlenmektedir. Dengeyi belirlerlemekle birlikte problemi sosyal bir planlayıcının park yeri ücretini kontrol ettiği durum için de çözdüm. Sonuç olarak hem dengedeki hem de toplum için optimal olan otopark yeri ücretleri pozitif olmaktadır. Dahası toplum için optimal olan park yeri ücreti dengedekinden daha büyük bir değer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the parking behaviors of individuals at and around downtown shopping malls. I express a real life parking problem where a sequential game is played between the mall and individuals, and I model the problem. In the model, the mall decides the price of the good, the parking fee, and the capacity of the mall, then individuals decide to park either at the mall or the curbside. Individuals are determined endogenously according to their valuations of the good that the monopolist shopping mall has produced. I determined the equilibrium and also solved for the social optimum where a social planner controls the parking fee. I find that both the equilibrium and social optimum parking fees are positive. Moreover, the socially optimum parking fee is higher than the equilibrium parking fee.