Kalite uygulamalarının işletme performansı üzerindeki etkisi: İnşaat sektöründe bir uygulama
To examine the effect of quality practices on company performance:In construction sector an application
  1. Tez No: 432416
  2. Yazar: ELİF ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Uygulamaları, İşletme Performansı, Dengeli Başarı Göstergesi, Quality Practices, Company Performance, Balanced Scorecard
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde kalite, işletmelerin ulusal ve küresel pazarlarda rekabet avantajı kazanması için gerekli bir unsurdur. Bu tezin amacı kalite uygulamalarının işletme performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Kalite uygulamalarının boyutları şunlardır: Üst yönetimin liderliği, müşteri odaklılık, kalite sistem prosesleri, insan kaynakları uygulamaları, tedarikçi ilişkileri, süreç kontrol ve geliştirme. Dengeli Başarı Göstergesinin boyutları şunlardır: Finansal Performans, Firma İçi Performans, Müşteri Performansı, Yenilik ve Öğrenme Performansı. Araştırma kolayda örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma için hazırlanan anket formu inşaat sektöründeki 3 şirkette çalışan 300 kişiye uygulanmış ve bulguları analiz edilmiştir. Toplanan veriler güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizine tabi tutulmuştur. Çalışmada işletmelerin kalite uygulamalarının işletme performansını pozitif yönlü etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of quality practices on company performance. Quality practices are explored in 6 dimensions.On the other hand, performance is explored in 4 dimensions. The convenience sampling method is prefered in this dissertion. The questionnaire which was prepared for this was filled by 300 employees in 3 companies in construction sector. Reliability analysis, factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis were applied to the collected. Quality practices are found to have positive effects on company performance.