F. Chopın'in Op.10 no.2 kromatik etüdünün piyano tekniğine etkileri
Effects of F.Chopin's chromatic etude Op.10 no.2 on the piano technique
  1. Tez No: 432423
  2. Yazar: EMİNE BİLİR EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano, Etüt, Kromatik, Chopin, Teknik problemler, Parmak numaraları, Piano, Etude, Chromatic, Chopin, Technique problems, Finger numbers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, F. Chopin'in Op. 10 No. 2 Kromatik Etüdü'nün piyano tekniği üzerine etkilerinin incelenmesinden oluşmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde etüt kavramı ve dönemsel gelişimi, etüt yazan besteciler ve piyano literatüründe yazılmış olan teknik problemlerin giderilmesine yönelik örnek etütlere yer verilmiştir. İkinci bölümde kromatizmin ortaya çıkışı, belirli bazı eserlere yansıması incelenmiş, F. Chopin ve diğer bestecilerin eserlerindeki kromatizmin örnekleri sergilenmiştir. Üçüncü bölümde de F. Chopin'in hayatı, stili, eserleri ve etütleri incelenip, güçsüz parmak ve müzikal legatonun gelişimini amaçlayan Op. 10 No. 2 kromatik etüdünün analizi yapılmış, piyano tekniği üzerine etki ve katkıları değerlendirilmiştir. F. Chopin'in büyük bir besteci ve piyanist olarak müzik tarihine kazandırdığı etütlerin daha iyi anlaşılması, yorumsal ve teknik gelişime katkı sağlaması ve bu araştırmanın pek çok müzisyene yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprises effects of F. Chopin's Chromatic Etude Op. 10 No. 2 on piano technique. The first part of the study includes the etude term and sample etudes intended for resolving technical problems written in piano literature. The second part includes rise of chromaticism as well as its reflection on some works. Also chromatism samples which appear in particular composer's work have been provided. In the third part, the life of F. Chopin, his style, his works and etudes have been analysed. Chromatic Etude Op. 10 No. 2 which aims the development of weak finger and musical legato have also been analysed. The effect and the contribution of the etüde on piano technique have been evaluated. It has been aimed to understand better F. Chopin's etudes he added to the music history as a major composer and pianist, make the etudes contribute to interpretative and technical development and let this study lead many musician.