Türkiye'deki konservatuvarlarda uygulanan Obua Sanat Dalı programlarının incelenmesi, Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Obua Sanat Dalı için taslak program önerisi hazırlanması
Analysis of the oboe programs applied in conservatories in turkey, preparation of draft program proposal for Bulent Ecevit University State Conservatory Oboe Program
- Tez No: 432424
- Danışmanlar: PROF. SERLA BALKARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Program Development, Musical Education, Instrument Education, Oboe Education, Oboe Education Program
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mustafa Kemal Atatürk“Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir”diyerek müzik, resim, heykel ve diğer tüm sanat dallarının bir toplumun kültürel varlığını sürdürebilmesi için ne kadar gerekli ve önemli olduğunu vurgulamıştır. İnsan hayatında önemi yadsınamaz olan müziğin toplum yaşamında çok önemli rolü olduğu bilinmektedir. Solo ve orkestra enstrumanı olan obua, klasik batı müziğinde sık kullanılan bir çalgıdır. Tüm çalgılarda olduğu gibi obua öğretim programları da konservatuvarların eğitim programlarında yer almaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de obua eğitimi veren konservatuvarların eğitim programlarının incelenerek, Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Obua Sanat Dalı için hazırlanacak olan taslak eğitim programına hazırlık olması amacıyla yapılmıştır. Genel amaç çerçevesinde incelenen programların ortak ve farklı yönleri saptanmış, bu özellikler hazırlanacak programda dikkate alınmak üzere belirlenmiştir. Konservatuvarlarda orta öğretim, obua derslerinin yer aldığı başlangıç sınıfları olduğundan 5. 6. 7. 8. sınıf programları incelenmiş ve hazırlanan taslak programda da bu sınıflar ele alınmıştır. Tarama yöntemiyle yapılan çalışmada önce ilgili kaynaklar taranmış, konservatuvar programları incelenmiş, program geliştirme ve alan uzmanlarıyla görüşülerek izlenecek yol belirlenmiştir. Konservatuvar programları incelendiğinde ortak noktaların azlığı ve farklılıkların çokluğu dikkat çekmiştir. Araştırmanın konservatuvar öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve bu alana ilgi duyanların yararlanacağı bir kaynak olması umulmaktadır. Anahtar Kelimeler Program Geliştirme, Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Obua Eğitimi, Obua Eğitim Programı
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk emphasizes the level of importance and cruciality for fine arts such as music, painting, sculpture and other art fields in his words“One of the life vessels is missing of a nation who is left without art”. Music, which has an undeniable part in human life, also has an undeniable role in social life. Oboe, which is used as a solo and orchestra instrument, is also very common in classical music. Conservatory education programs include oboe programs as well as programs for other instruments. This study is aimed as a preperation for Bülent Ecevit University Oboe Branch draft program by analyzing education programs of some other Turkish Universitites that includes Oboe branches. The common and different properties of the programs are analyzed regarding the main objective, and these are considered for the preperation of the new program. 5th, 6th, 7th and 8th grade oboe programs are analyzed and these are considered for the draft program preperation since secondary level education in conservatories cover these classes which are consiedered as beginning phase. In the context of the study performed by scanning method; first the related resources are scanned, conservatory programs are analyzed and the method is finally decided after meetings with program development and field experts. The lack of common points and the amount of differences are observed during research on conservatory programs. It is hoped that this research would be a resource from which conservatory instructors, students, and the ones who are interested in this area will benefit from.