The effects of presenting vocabulary in different sets on the students' productive vocabulary knowledge
Kelimelerin farklı setlerle öğretiminin öğrencilerin üretmeye dayalı kelime bilgisi üzerine etkisi
  1. Tez No: 432436
  2. Yazar: ESRA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE DİKDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dilde Kelime öğretimi, Tema Etrafında Dönen Kelime Grupları, Anlamaca Bağlantısız Kelime Grupları, Algıya Dayalı Kelime Bilgisi, Üretmeye Dayalı Kelime Bilgisi, Foreign Language Vocabulary Teaching, Thematically Related Sets, Unrelated Sets, Receptive Vocabulary Knowledge, Productive Vocabulary Knowledge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma kelimelerin anlamca bağlantısız ya da bir tema etrafında dönen kelime grupları içinde öğretilmesinin, öğrencilerin algıya ve üretmeye yönelik kelime kazanımları üzerine etkisini araştırmak için yapılmıştır. Çalışma Ula Atatürk Orta Okulundan 35 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların hepsi 7. sınıf öğrencileridir. Çalışmaya başlamadan önce anlamca bağlantısız ve bir tema etrafında dönen kelime grupları oluşturulmuştur.Kelimeler iki farklı grup üzerinde seçmeli İngilizce ders saatlerinde öğretilmiştir ve bu uygulama 5 hafta sürmüştür. Her derste 8 kelime öğretilmiştir ve her set 2 farklı kelime grubundan oluşmaktadır. Örneğin bir tema etrafında dönen kelime setinin içinde 'parti' ve 'çevre' temalı iki farklı set öğretilirken anlamca bağlantısız kelime setinin içinde 'set 1' ve 'set 2' olarak iki farklı kelime grubu öğretilmiştir. Böylece her kelime grubu altında öğrencilere toplam 16 kelime öğretilmiştir.Kelimeler öğretilmeye başlanmadan önce, öğrencilerin öğretilecek kelimeleri bilip bilmediklerini ölçmek amacı ile ön test verilmiştir. Bu ön testin analiz sonuçlarına göre öğrencilerin bildiği kelimeler gruplarından çıkarılmış, kelime grupları yeniden düzenlenmiştir. Her bir kelime grubu iki ders saati içinde öğretilmiş ve bunun ardından öğrencilere o derste öğrendikleri kelimelerle ilgili algıya dayalı ve üretmeye dayalı etkinlik yaptırılmıştır. Dersin sonunda öğrencilere üretmeye dayalı ve algıya dayalı olmak üzere 2 son test dağıtılmıştır. Aynı testler 3 hafta sonra gecikmeli test olarak yeniden öğrencilere dağıtılmıştır.Araştırmada son test verilerine göre elde edilen bulgularda yeni kelimeleri iki farklı set içinde öğrenmenin algıya dayalı kelime kazanımında istatistiksel olarak bir fark yaratmadığı görülmüştür.Fakat üretmeye dayalı kelime öğreniminde, anlamca bağlantısız kelime setinin bir tema etrafında dönen kelime setine göre daha fazla kelime kazancına yol açtığı görülmüştür.Araştırmada gecikmeli test verilerine göre elde edilen bulgular incelendiğinde yeni kelimeleri iki farklı set içinde öğrenmenin hem algıya dayalı hem de üretmeye dayalı kelime kazanımlarında istatistiksel olarak bir fark yarattığı ortaya çıkarılmıştır.Anlamca bağlantısız kelime setinin bir tema etrafında dönen kelime setine göre daha fazla kelime kazancına yol açtığı görülmüştür.Sonuç olarak bu çalışmada yeni kelimeleri anlamca bağlantısız kelime setleri içinde öğrenmenin bir tema etrafında dönen setler içinde öğrenmeye göre hem algıya hem de üretmeye dayalı kelime kazanımı göz önünde bulundurulduğunda daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to find out the effects of presenting new vocabulary in thematically related sets and unrelated sets on the receptive and productive vocabulary gains of the students. In other words, here which set led to more receptive and productive gain was investigated through immediate and delayed post test results. The research was carried out with 35 seventh graders during their elective English lessons in Atatürk Middle School. Before starting the treatment the target words were identified carefully and the thematically related and unrelated sets were arranged with essential criteria in mind. The target words were taught to two different groups of students during their two class hours elective English lessons. The treatment lasted for 5 weeks. Each set was consisted of 16 new words and these 16 words were taught in two separate groups. For example thematically related set was consisted of 'party' and 'environment' vocabulary sets whereas the unrelated set included 'set 1' and 'set 2'. Before teaching, the words were pretested in order to find whether the students knew the words or not. According to the pre-test analysis, necessary editing was done with the sets. 8 words were taught at a time and each set was taught in two class hour. After presenting the new words, receptive and productive practises were done. At the end of the lessons, two immediate post tests were given to the students; one to measure receptive vocabulary knowledge and one to measure the productive vocabulary knowledge. The same tests were given as delayed post tests 3 weeks later. According to the findings revealed by the immediate post test results, there was no significant difference between the vocabulary sets when the receptive vocabulary gain of the students was considered. But, when the productive vocabulary gain of the students was considered it was seen that the unrelated set led to more vocabulary gain. According to the findings revealed by the delayed post test results, there was a significant statistical difference between the vocabulary sets when the receptive and productive vocabulary gain of the students was considered. It could be concluded that the unrelated set led to more receptive and productive vocabulary gain. In conclusion, presenting vocabulary in unrelated set was found to be more effective than presenting vocabulary in thematically related set.