Üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerinin bağlanma stilleri ve bilinçli farkındalık ile ilişkisi: Öz kontrolün aracılık rolü
The investigation of the relationships between mindfulness, attachment styles and depression levels of university students : The mediating role of self-control
  1. Tez No: 432435
  2. Yazar: ERGÜL KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Bağlanma, Bilinçli farkındalık, Öz-kontrol, Depression, Attachment, Mindfulness, Self-Control
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde öz-kontrolün depresyon düzeyleri ile bilinçli farkındalık ve bağlanma stilleri (güvenli, kayıtsız, korkulu ve saplantılı bağlanma stillerinin herbiri için ayrı ayrı) arasındaki ilişkilerdeki aracılık rolünü ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 öğretim yılında Anadolu Üniversitesinin çeşitli fakültelerinin örgün programların toplam 808 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Beck Depresyon ölçeği”, ''Bilinçli Farkındalık Ölçeği“, ”İlişki Ölçekleri Anketi“ ve ”Kısa Öz-Kontrol Ölçeği" ile toplanmıştır. Aracılık modellerini test etmek için Betimleyici istatistikler, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Bootstrap Yöntemi kullanılmıştır. Aracılık testi bulgularına göre; üniversite öğrencilerinde bağlanma stilleri (güvenli, kayıtsız, saplantılı, korkulu bağlanma stilleri için) ve bilinçli farkındalık ile depresyon arasındaki ilişkide öz-kontrolün aracılık etkisinin istatistiki açıdan önemli olduğu bulunmuştur. Buna göre güvenli bağlanma ve bilinçli farkındalık öz-kontrol aracılığıyla depresyonu negatif yönde yordarken, kayıtsız bağlanma, saplantılı bağlanma ve korkulu bağlanma öz-kontrol aracılığıyla depresyonu pozitif yönde yordamaktadır. Buna göre güvenli bağlanan ve bilinçli farkındalığı yüksek üniversite öğrencilerinin öz-kontrol düzeyleri de yüksektir ve bunun sonucu olarak depresyon düzeyleri düşüktür. Diğer yandan ise kayıtsız, saplantılı ve korkulu bağlanan üniversite öğrencilerinin öz-kontrol düzeyleri de düşüktür ve bunun sonucu olarak depresyon düzeyleride yüksektir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the mediating role of self-control in the relationships between depression and trait mindfulness and each of adult attachment styles (secure, avoidant, fearful and preoccupied) in university students . The study group consisted of 808 university students who attended to various programs at Anadolu University in 2015-2016 Academic Year.“Beck Depression Inventory”,“Mindful Attention Awareness Scale”,“Relationships Scales Questionnaire”and“Brief Self-Control Scale”were used to assess study constructs. To test the mediating models, Descriptive Statistics, Pearson Correlation Coefficient and Bootstrapping Method were applied. Based on the results from the statistical mediation analyses, it has been observed that self-control has a statistically significant mediation effect on the relationship between Trait Mindfulness, and each of the adult attachment styles (secure, avoidant, fearful and preoccupied) and depression in university students . The results indicated that self-control mediated the relationship between secure attachment, mindfulness and depression negatively, whand mediated the relationship between avoidant, fearful and preoccupied attachment and depression positively. According to the research results, secure attachment and mindfulness were associated with high self-control and lower depression; on the other hand, avoidant, fearful and preoccupied attachment were associated with low self-control and greater depression.