Sürdürülebilir şehir turizmi başarı faktörleri ve küçük turizm işletmelerinin ekonomik performansı
Sustainable urban tourism success factors and the economic performance of small tourism enterprises'
  1. Tez No: 432455
  2. Yazar: BİRGÜL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, şehir turizmi, başarı faktörleri, küçük turizm işletmeleri, ekonomik performans, Eskişehir, Sustainability, urban tourism, success factors, small tourism enterprises, economic performance, Eskisehir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada sürdürülebilir şehir turizmi başarı faktörlerinin küçük turizm işletmelerinin ekonomik performansıyla ilişkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Sürdürülebilir şehir turizmi başarı faktörlerinin ve KTİ'lerin ekonomik performansı yapılarının belirlenmesinde kırsal turizm başarı faktörleri, destinasyon pazarlaması başarı faktörleri, işletme başarı faktörleri, turistik bölgelerde sürdürülebilirlik göstergeleri ve küçük turizm işletmelerinin sürdürülebilirlik göstergelerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda Eskişehir'de bulunan 330 küçük turizm işletmelerinin sahipleriyle/yöneticileriyle yüz yüze anket tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde çok boyutlu nicel veri analizi yöntemlerinden Yapısal Eşitlik Modellemesi'ne başvurulmuştur. Yapılan analizler sonucunda, sürdürülebilir şehir turizmi başarı faktörlerinden ve KTİ'lerin ekonomik performansından oluşan boyutlar belirlenmiştir. YEM analizi sonucunda sürdürülebilir şehir turizmi başarı faktörleriyle KTİ'lerin ekonomik performansı yapıları arasında anlamlı ilişkiler ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, şehirlerde turizmin sürdürülebilirliğinde öne çıkan başarı faktörleri belirlenmiş ve KTİ'lerin ekonomik performansıyla ilişkisi ortaya koyulmuştur. Bu doğrultuda yerel yönetimlere, bölgesel pazarlama örgütlerine ve işletme yöneticilerine şehirlerde turizm gelişiminin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi hususunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at to research if there is a relation between the sustainable urban tourism success factors and small tourism enterprises' economic performance. Rural tourism success factors, destination marketing success factors, business success factors and sustainability indicators in touristic areas and sustainability indicators in small tourism enterprises were used to determine the sustainable urban tourism success factors and small tourism enterprises' economic performance structures'. Within this context, a survey via questionnaires upon 330 small tourism business owners and managers were conducted in Eskişehir (Turkey). The main method used to perform the analysis was the Structural Equation Modelling as part of a multivariate data analysis. To feed the analysis method, the sustainable urban tourism success factors were evaluated as well as the economic performance of small tourism enterprises'. As a result of the analysis, the sustainable urban tourism success factors and small tourism firms economic performance features were identified and it was determined that there is a correlation between those sustainable urban tourism success factors and small tourism enterprises' economic performance. In this regard, proposals have been made to local governments, regional marketing organizations and business managers to promote the tourism industry development and it's sustainability over an urban tourism context.