Multilateral symmetrical communication approach for sustainable city brands
Sürdürülebilir şehir markaları için çok yönlü simetrik iletişim yaklaşımı
- Tez No: 413617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. BANU BIÇAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Şehir markalaşması, sürdürülebilirlik, çok yönlü simetrik iletişim, İstanbul, Sustainability, City brands, publics, symmetrical communication, İstanbul
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Başarılı ve etkili şehir markaları yaratmak için kilit noktanın marka iletişim örgütlerinin kurulması,bu sayede iletişimde sürdürülebilirliğin sağlanması olduğu varsayılmaktadır. Günümüzde marka değeri ve farkındalığı yüksek dünya kentlerinin başarısının arkasında, paydaşların sürece dâhil edilmesi amacıyla yapılandırılan başarılı marka iletişimi yapıları gözlemlenmektedir. Bu noktadan yola çıkılarak, James Grunig tarafından geliştirilen iki yönlü simetrik iletişim modelinden esinlenerek, şehir markasında başarı elde etmek için ön koşul olarak aktörler ve paydaşlar arasındaki simetrik ve sürdürülebilir iletişimin önemli rol oynadığı varsayılmaktadır. Her şehrin kendi sakinleriyle iletişim kurduğu bir dil vardır. Bu dili oluştururken hangi disiplinlerin göz önünde bulundurulduğu önemlidir. Bu açıdan bakıldığında altyapı, renovasyon, finans, turizm, sosyoloji ve kültürel çalışmalardaki sürdürülebilirlik için dahi iletişimsel boyutta iletişimsel simetrinin ve katılımın önemli olduğu düşünülmektedir. Sürdürülebilir bir şehir markası yaratmak için , aktörlerin rolleri, bu rollerin markaya etkisi ve aktörler arasındaki çok yönlü iletişimin sağlanmasının marka imajına etkisi ve öneminin ortaya konması araştırmanın ana amacıdır. İstanbul markasının aktör ve paydaşları arasında var olan durumunun analizinin yanı sıra, literatüre İstanbul markası açısından iletişim ihtiyaçları ve eksikliklerine cevap vermek amacıyla yaratılmış“çok yönlü simetrik iletişim model yaklaşımı”ile katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to create a successful city brand, the key point is the establishment of communication organizations and thereby providing the sustainable communication. The success of the world cities whose brand value and awareness are high is the configuration of successful brand structures for the involvement of the stakeholders in the period. Starting from this point inspired by the two-way symmetrical communication model that is developed by James Grunig, symmetric and sustainable communication between the actors and stakeholders are assumed to play a significant role as a prerequisite for achieving success. In any case or any field, communication is the vital discipline that is required for the sustainable practice of all areas in terms of the city. In this regard, even for sustainability in infrastructure, renovation, finance, tourism, culture, the importance of symmetry and participation of the all parts is also considered to be important in terms of communication. For sustainable city brand, the roles of the actors, the impact of these roles on the brand and the impact of ensuring the multi-lateral communication between actors on the brand image and demonstrating the importance of this is the main aim of the thesis. As well as the analysis of the current situation between the actors and stakeholders of the İstanbul brand also seeks to contribute to the literature with 'multilateral symmetrical communication model" which has been created to respond to the lacks and needs of communication in terms of city brands.