Örgütlerin algılanan sanallık düzeyi ile çalışanların psiko-sosyal performansı ve örgütsel bağlılığı arasındaki ilişki
Relationship between the perceived degree of virtuality of organizations and the psycho-social performance and organizational commitment of employees
  1. Tez No: 432478
  2. Yazar: ZEYNEP ALKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVNİ BARIŞ BARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanallık, Sanal Örgütler, Psiko-Sosyal Performans, Örgütsel Bağlılık, Virtuality, Virtual Organisations, Psycho-Social Performance, Organisational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Modern iş dünyasında, teknolojik gelişmelerin ve küreselleşmenin de etkisiyle örgütler karşılaştıkları yeni fırsatları değerlendirmek ve önlerine çıkan zorlukların üstesinden gelebilmek için değişimlere ayak uydurmak zorundadırlar. Sanallık ve sanal örgüt kavramları da bu değişimler sonucunda ortaya çıkan kavramlardandır. Beyaz yakalı çalışanların tamamı belirli bir düzeyde sanallığa sahiptir ve örgütlerin sanallaşma yolunda hızlı adımlarla ilerlemesi bu konunun önemli bir araştırma alanı haline gelmesini sağlamaktadır. Çalışmanın ilk adımı çalışma ortamlarının sanallık düzeylerinin ölçülmesini hedeflemektedir. Çeşitli alt ölçeklerden meydana gelen bu hesaplama sonucunda çalışma ortamlarının sanallık düzeyi nicel bir biçimde ifade edilebilmektedir. Çalışmanın temel konusu ise bu sanallık düzeyinin çalışanların psiko-sosyal performanslarını ve örgütsel bağlılıklarını nasıl etkilediğinin araştırılmasıdır. Çalışmada öncelikle ele alınan kavramlar detaylı olarak açıklanmış, daha sonra da bu alanlarda gerçekleştirilen çalışmalara yer verilmiştir. Bu doğrultuda hipotezler geliştirilmiş ve varyans analizleri ve regresyon analizleri kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda sanallık düzeyi ile psiko-sosyal performans arasında pozitif bir ilişkiye rastlanırken, örgütsel bağlılık ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca bir diğer destekleyici ölçek sonuçlarına göre de sanal çalışanların durumlarından memnun oldukları ve bu düzende devam etmek istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the modern business world, due to the impact of technological advancements and globalisation, organisations are obliged to keep up with change in order to seize new opportunities they encounter and overcome the obstacles that come their way. Concepts of virtuality and virtual organisations are among these concepts which surfaced as a result of these changes. All white-collar employees have a certain degree of virtuality and the fact that organisations are taking rapid steps towards virtualisation makes this topic a significant field of research. The initial purpose of this research is to measure the degree of virtuality of employees. Through a calculation comprising of various sub-scales, it becomes possible to identify the level of virtuality of employees quantitatively. The main subject of this research is to examine the relationship between this degree of virtuality and the psycho-social performances and organisational commitment of employees. In this research, first the concepts incorporated were explained in detail and then examples of research conducted in this field were provided. Accordingly, hypotheses were developed and tested via variance and regression analyses. As a result, while a positive significant relationship was identified between the degree of virtuality and psycho-social performance, there was no relationship identified with organisational commitment. Moreover, according to a sub-scale, it was identified that virtual workers are happy with their conditions and are willing to continue to work the same way.