Algılanan örgüt kişi uyumunun örgütte kalma niyeti üzerindeki etkisinde işe bağlılığın düzenleyici rolü: Marmara Bölgesinde tekstil sektöründe bir araştırma
Moderating role of job involvement in the impact of perceived organization-person fit on intention to stay: A research in the textile industry of Marmara Region
- Tez No: 680335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA ESEN, DOÇ. DR. ESRA DİNÇ ELMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt -Kişi uyumu, Örgütte Kalma Niyeti, İşe bağlılık, Organization-Person Fit, Intention to Stay, Job Involvement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Örgütlerin amaç ve hedeflerine ulaşabilme ve varlıklarını sürdürebilmesinde en değerli kaynağı insan kaynağıdır. İnsanın en değerli sermaye olduğunu anlayan örgütler, değişimlere ayak uydurmak, iş gücünü esnek tutabilmek ve örgütsel bağlılıklarını sürdürebilmek için motivasyonu yüksek, başarılı, örgütün hedef ve amaçlarını kendi hedef ve amaçları olarak algılayan, işine bağlı bireyleri ellerinde tutmak isteyeceklerdir. Örgüt- kişi uyumu bu bağlamda daha da önem arz etmektedir. Örgüt ve birey arasındaki uyumun varlığı oluştuğu durumda, birey ve örgütün başarı durumu aynı oranda etkilenebilmektedir. Örgüt ve birey arasındaki uyum, başarının temel anahtarlarındandır. Bireyler, örgütün amaçlarını ne ölçüde benimserlerse örgütlerde bireyin arzu ve isteklerine aynı ölçüde karşıladıklarında, bireylerin performanslarına büyük oranda etki edecek, işlerine bağlı, kendilerini işlerine adayan, işten ayrılma niyetine sahip olmadan, işte kalma niyetlerini sürdürmek isteyeceklerdir. Bu çalışmada amaç; Algılanan örgüt- kişi uyumunun örgütte kalma niyeti üzerindeki etkisinde işe bağlılığın düzenleyici (moderatör) rolünü araştırmaktır. Araştırma, Marmara bölgesinde 3 farklı alanda faaliyet gösteren orta ölçekli 4 tekstil işletmesinin farklı departman ve kademelerinde çalışan 340 kişi üzerinde kolayda anket tekniği kullanılarak yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 ve AMOS 24 istatistik veri analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bilgilere göre; örgüt- kişi uyumunun alt boyutlarından gereksinim- karşılama uyumu, değer uyumu, talep yeterlik uyumu, örgütte kalma niyetini pozitif ve anlamlı olarak etkilemektedir. Örgüt- kişi uyumunun alt boyutlarından talep-yeterlik uyumunun örgütte kalma niyeti üzerindeki etkisinde ise işe bağlılığın düzenleyici (moderatör) rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most valuable resource for organizations to achieve their aims and objectives is human resource. Organizations which realize that human is the most valuable capital will aspire to retain highly motivated, successful and engaged employees to ensure that their labor force is flexible, and that employee loyalty can be sustained. The fit between the organization and the employee is important in that sense. The fit between and organization and its employee affects the performance of the employee. Organization-person fit is a key to success for organizations. When individuals internalize organizational goals and when, in return, organizations mett expectations of its members, the performance of employees is positively affected leading to loyal, dedicated employees with strong intention to stay. The main aim of this study is to explore the moderating role of job involvement in the impact of perceived organization-person fit on the employee's intention to stay. A convenience sample of 340 employees working at different organizational levels from 4 textile companies operating in 3 different domains in the Marmara Region has been used to conduct the research. Data has been analyzed through SPSS 25 and AMOS 24 statistical software tools. Results have shown that sub-dimensions of organization-person fit, namely needs-supplies fit, value congruence, demands-abilities fit, have a statistically significant positive impact on intention to stay. Additionally, job involvement has a moderating role in the relationship between demands-abilities fit and intention to stay.