Açık ve uzaktan öğrenme sistemlerinde evrensel tasarım
Universal design in open and distance learning systems
- Tez No: 432487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATAİZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evrensel Tasarım, Açık ve Uzaktan Öğrenme, Delphi Tekniği, Universal Design, Open and Distance Learning, Delphi Technique
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu araştırma, Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinin tasarlanmasında Evrensel Tasarım Yaklaşımının sürece nasıl dahil edilebileceğine ilişkin bir çerçeve geliştirmeyi ve sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma sürecinde Sistemler Yaklaşımı ve Evrensel Tasarım Yaklaşımı geliştirilecek çerçeve için yolgösterici olmuştur. Sistemler Yaklaşımından Açık ve Uzaktan Öğrenme Sürecinin bir sistem olarak ele alınıp değerlendirilmesinde, Evrensel Tasarım Yaklaşımından ise Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinin tasarlanmasına ilişkin süreçlerde yararlanılmıştır. Araştırmada, Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinde Evrensel Tasarım Yaklaşımının uygulanmasına yönelik çerçevenin geliştirilmesi sürecinde Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinde yer alan paydaşların görüşleri alınmıştır. İlk olarak öğrenen görüşleri alınmış, ardından Açık ve Uzaktan Öğrenme ve/veya Evrensel Tasarım Alanında uzman kişilerin görüşleri Delphi Tekniğiyle alınmıştır. Çerçevenin geliştirilmesi süresince hem nitel hem nicel yöntemler kullanılarak araştırma karma modelde desenlenmiştir. Araştırmada Sıralı Keşfedici Karma Yöntem (Sequential Exploratory Mixed Method) kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında öğrenenlerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, toplanan nitel veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Ardından 35 kişiden oluşan bir uzman paneliyle üç turda tamamlanan bir Delphi çalışması gerçekleştirilmiştir. Birinci turda elde edilen nitel veriler içerik analiziyle, ikinci ve üçüncü turda elde edilen nicel veriler frekans dağılımları, merkezi eğilim ve yayılma ölçüleri hesaplanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın tüm evreleri için katılımcılar amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada, alanyazın taramaları ve araştırma sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinde Evrensel Tasarım Yaklaşımının uygulanmasına yönelik bir çerçeve önerilmiştir. Çerçeve altı başlıkta toplanan altmış iki maddeden oluşmaktadır. Ayrıca Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında yapılmış olan alanyazın taramaları ve araştırmada elde edilen verilere uygun olarak öğrenme sürecinde kullanılacak örnek uygulamalar tasarlanmış ve üretilmiştir. Geliştirilen çerçevenin Açık ve Uzaktan Öğrenme Sistemlerinde Evrensel Tasarım Yaklaşımının Uygulanmasına yönelik olarak kurumlara ve kişilere genel anlamda yol gösterici nitelikte olduğu, tam anlamıyla etkili bir sistemin geliştirilebilmesi için ise alt boyutların üzerinde detaylı olarak çalışılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims at developing and presenting a framework regarding how Universal Design Approach can be implemented in the design of Open and Distance Learning Systems. During the research, Systems Approach and Universal Design Approach guided the framework that would developed. Systems Approach was utilized in the evaluation of Process of Open and Distance Learning as a system, and Universal Design Approach for the processes regarding the design of Open and Distance Learning Systems. In the research, opinions were received from shareholders who have taken part in Open and Distance Learning systems in the process of developing the framework for the application of Universal Design Approach in Open and Distance Learning Systems. At first, opinions of learners were received and then opinions of experts in the areas of Open and Distance Learning and/or Universal Design were received using Delphi Method. The research was designed with a mixed model using both qualitative and quantitative methods in the process of developing the framework. Sequential Exploratory Mixed Method was used in the research. In the first phase of the research, semi-constructed interviews were conducted with the learners and the qualitative data obtained was analyzed using descriptive analysis method. After that, a Delphi study which was completed in three phases using an expert panel of 35 people, was carried out. The qualitative data obtained in the first phase was analyzed using content analysis and the quantitative data obtained in the second and third phases were analyzed by calculating frequency distribution, measures of central tendency and dispersion. The participants were selected using the purposive sampling method for all phases of the research. In the research, a framework was suggested for the application of Universal Design Approach in Open and Distance Learning Systems based on the data obtained as a result of literature reviews and researches. The framework is consisted of 62 criterias under six titles. Furthermore, model applications that will be used in learning process according to the data obtained in literature reviews and researches conducted within the scope of Scientific Research Project, were designed and produced. It is thought that the developed framework can be used to guide institutions and people for the application of Universal Design Approach in Open and Distance Learning Systems and that there should be a detailed study on subdimensions in order to develop a fully efficient system.