Lojistik sektörünün ekonomiye etkisi : OECD ülkeleri üzerine bir uygulama
Effects of logistics industry to economy : an application on the OECD countries
  1. Tez No: 432489
  2. Yazar: SEVGİ SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER NECAT BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Logistics Sector, Economic Growth, Unbalanced Panel Data Analysis, OECD
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Lojistik sektörü, yarattığı istihdam, milli gelir ve yabancı yatırımları yönlendirmesi açısından ülke ekonomisine makro açıdan önemli katkılar sağlamaktadır. Lojistik sektörünün katkıları mikro açıdan ise firmaların rekabet gücünü artırması açısından görülmektedir. Lojistik sektörü, sağladığı makro ve mikro katkıları, ülkelerin rekabet gücünü sağlamada en önemli kilit sektör halini almıştır. Ayrıca lojistik sektörü diğer sektörlerin canlanması ve rekabet gücünün artırılması açısından da önemli misyon yüklenmiştir. Tüm sektörler artık gelinen noktada lojistik sektörüne bağımlı hale gelmiştir. Tez çalışmasında lojistik sektörünün ekonomiye etkisi OECD ülkelerinde 1970-2014 dönemi için araştırılmıştır. Araştırmada dengesiz panel veri analizi kullanılmıştır. OECD ülkelerinde ilgili dönemde taşıma ve haberleşme sektörlerini temsil eden değişkenlerin ekonomik büyüme üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler : Lojistik Sektörü, Ekonomik Büyüme, Dengesiz Panel Veri Analizi, OECD.
Özet (Çeviri)
Logistics sector provides an important contribution to the economy of the country in a macro way in terms of foreign investment orientation, creating jobs and national income. And in micro way the contribution of logistics sector is seen in terms of improving the competitiveness of the companies. Logistics sector, by providing macro and micro contributions has become the most important key sector in ensuring the competitiveness of the countries. In addition, the logistics sector has also taken an important mission in terms of increasing the competitiveness and revivaling of other sectors. At this point all sectors have now become dependent on the logistics sector. In this thesis, the impact of logistics sector to the economy has been studied for the 1970-2014 period in OECD countries. Unbalanced panel data analysis were used in the study. In OECD countries, in the relevant period, which represents the transport and communications sector variables, it has been found that these variables have a positive and significant impact on economic growth.