Belediyelerde yapı kontrol işleri: Fatih Belediyesi örneği
Municipal affairs of building control: Fatih Municipality sample
  1. Tez No: 432523
  2. Yazar: MEHMET ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ GÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, yapı kontrol işleri, denetim, Municipal, building control works, inspection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Belediyelerdeki yapı kontrol mekanizmasının amacı, belediyelerin mücavir alan sınırları içinde yapılacak planlar ve bu planlar doğrultusunda inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıların plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak, yapıların var olan imar planına uygun olarak inşası ve tarihi dokunun korunması, şehirde inşa edilen yapıların planlara göre ve gerekli yasal şartları sağlayacak güvenilirlik ve kalitede olması için takip ve denetim çalışmalarını gerçekleştirmektir. Canlılar için yapı ne kadar önemli ise yapının denetimi de yapı için o kadar önemli ve gereklidir. Çünkü yapı, direkt olarak insana hizmet eden ve hayatının hemen hepsini geçirdiği alandır. Evde, işte, sosyal hayatta ve sayamayacağımız birçok alanda yapı ve insan iç içedir. Yapı kontrol mekanizması belediyelere göre değişiklikler gösterse de, yapıyı kontrol etmek ve doğabilecek herhangi bir sıkıntının erken tespitini yaparak müdahalede bulunmak ortak amaçtır. Gecekondu yapılaşmanın önüne geçebilmenin ve yapıların plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olarak yapılmasının tek yolu budur. 1999 yılında yaşanan Marmara depremleri bu işin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğinden, bu konuda ilk ciddi adımlar bu tarihten sonra atılmıştır. Belediyelerdeki bu yapılar belli kurallara göre kurulur, hareket eder ve yetkilerini kanunlardan alırlar. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve bu kanunların yönetmelikleri bu işleyiş için çıkarılmış başlıca düzenlemelerdir. Bu düzenlemelerde mevcut yapılar için neler yapılacağı, yeni yapıların nasıl projelendirileceği, inşaatların nasıl yapılacağı gibi temel kurallar belirtilmiştir. Belediyelerdeki yapı kontrol işleri sadece yapıların inşası, denetlenmesi ve bunların iş ve işlemlerinden ibaret değildir. Bu kalemin dışında kurum içi iş ve işlemler, kurumlar arası iş ve işlemler, özel-tüzel kişi iş ve işlemleri de yapı kontrol işleri adı altında yapılmaktadır. Bu iş ve işlemler incelendiğinde bu alandaki iş yoğunluğunun yapı kontrol iş ve işlemlerinden daha fazla olduğu görülmüştür. Zira bu iş ve işlemler binlerce evrak, yazışma ve kontrolden meydana gelmektedir. Dolayısıyla belediyelerin yapı kontrol mekanizmalarında büyük bir iş yükü ve sorumluluk bulunmaktadır. Bu durum acilen çözülmesi gereken birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Aksi takdirde yapı kontrol işlerinden ve bu işlerin yapıldığı yapı kontrol mekanizmasından istenen verimin alınması olanaksızdır. Belediyelerin yapı kontrol işlerinde kendi iç işleyişleri, çevresel faktörler, yapı denetim kuruluşları, müteahhitler, mevzuat, yargı ve bilinçsizlikten kaynaklanan sorunlar sebebiyle zorluklar yaşanmakta, aksaklıklar meydana gelmektedir. Bu sorunların çözümü hem belediyelerin işlerini ve işleyişi kolaylaştıracak, hem de canlıların daha yaşanabilir bir çevreye kavuşmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of building control mechanisms in municipalities, the plans will be held in the adjacent area boundaries, and this will be built in the planned line with all public and private nature of the plan, science, ensure the formation of appropriate health and environmental conditions, built in accordance with the development plan, which has the structure and history of tissue preservation, the city according to the plan of the building was built and the necessary legal requirements to provide the reliability and quality that is to perform monitoring and control to work. How important is it to live in the building structure for the control structure that is important and necessary. Because the structure is directly serving the people and the area he spent almost all of his life. At home, at work, in social life and the internal structure and teeming with people counting will not get into many areas. Although changes in the structure according to municipal control mechanism to control the structure and is to identify any problems early intervention by the common purpose that may arise. Slums are now being able to structure and structuring plan into science, this is the only way to be in compliance with health and environmental conditions. Marmara earthquake that occurred in 1999 showed how important this work, the first serious steps in this regard have been taken after that date. This is done according to certain rules established by the municipalities, they receive moves and powers of the law. No. 2863 Law on Protection of Cultural and Natural Heritage, 3194 Zoning Law, the Building Control Act 4708 and the regulations of this law are the main regulations issued for this operation. What will be done toexisting structures in these arrangements, how to design the new building, such as how to do basic rules of construction it is indicated. Building control only works in the municipal building of the structure, it is not just the inspection and their business and operations. in-house business and operations outside of the pen, inter-agency business and operations, special-entity business structure and operations are carried out under the name of the control tasks. The business and operations have been shown to be more control of the business and operations of the business structure density in this area is examined. Because this business and process thousands of documents, correspondence and control occur. Thus, there is a big workload and responsibilities of the municipal building control mechanisms. This situation brings with it many problems to be solved urgently. Otherwise, the structure and control jobs from the receipt of the yield required from the control mechanism structure that is impossible to do these things. Their inner workings in the affairs of the municipal building control, environmental factors, the construction supervision agencies, contractors, legislation being experienced difficulties due to problems arising from the judgment and unconsciousness, disruptions occur. The solution to these problems and to facilitate their work and functioning of the municipality, it will help both to attain a more livable environment of living.