Democracy and ethnic diversity: A case study of Nigeria, a comparative study of Igbo, Yoruba, and Hausa-Fulani in Nigerian democracy 1999-2015
Demokrasi ve etnik çeşitlilik: Nijerya vaka çalışması, Nijerya demokrasisi'nde Igbo, Yoruba ve Hausa-Fulanı'nın karşılaştırmalı incelemesi
  1. Tez No: 432536
  2. Yazar: SOLOMON OTUBO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY UĞUR GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Etnik Çeşitlilik, Federalism ve Kimlik Siyaseti, Democracy, Ethnic diversity, Federalism, and identity politics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Demokrasinin farklı etnik unsurlardan oluşan demokrasilere tehdit olmadığı, böylece demokratik gelişmeye yönelik tehdit unsuru olduğu etnik siyaseti üzerine çalışan akademisyenler arasında fikir birliği söz konusu. Buna karşılık, bu tez bir kaç akademisyen tarafından çürütülerek etnik çeşitliliğin kendi içinde demokratik gelişmeye tehdit teşkil etmediğini ve bu gelişmeyi engelleyen dış faktörlerin etnik çeşitliliğin arkasında yattığını vurguladılar. Bu araştırma, etnik çeşitliliğin demokratik gelişme üzerindeki etkisini tespit etmek üzere çok uluslu Nijerya demokrasisi örneğinde inceler. İlk olarak araştırma etnik çeşitliliği oluşturan unsurları bir önceki etnik sınıflandırma teorileri eliştirisi üzerinden tespit etmeye çalışmakta ve bunun Nijerya etnik faktöründe nasıl kullanulabileceği sorusuyla başlamakta. Bununla birlikte, çalışmada Nijerya'nın üç faklı etnisite arasındaki sosyo-politik davranış biçimleri de araştırılmakta. Ülkede diğer kabile gruplarının da varlığı göz önünde bulundurularak bu araştırma kabile grupları ile etnik gruplar arasındaki ayrımı coğrafya ve nüfüs yüzdesi üzerinden benimsemiştir. Demokrasi üzerindeki etnik değişkenin siyasal etkisini belirlemek amacıyla ise araştırma çok etnik demokrasilerin inşaa edildiği hükümetin siyasal sistemini incelemekte. Son olarak, bu araştırma demokratik değerleri tam uygulayan federal demokrasilerin etnik çeşitlilik toplumunda hayatta kalmasının muhtemel olduğunu varsaymakta.
Özet (Çeviri)
It is an issue of a common sense among most scholars of ethnic politics that democracy is not likely to consolidate in multiethnic democracies, thus perceiving ethnicity as a threat to democratic development. On the contrary, few scholars of ethnic politics has since refuted this claim, and insisted that ethnic diversity in itself does not constitute a threat to democratic development, rather there are extrinsic factors that hides behind ethnic diversity to hinder democratic development. This research investigates both claims on democracy and ethnic diversity by sampling Nigeria, a multiethnic democracy, to ascertain the impact of ethnic diversity on democratic development. First, the research started by questioning what constitutes ethnic diversity by critically examining the previous theories on ethnic fractionalization, and how it can be used to define the Nigerian ethnic factor. In addition, the research studied the socio-political behavior of each amongst the three ethnic nationalities it identified in Nigeria. In recognizing the presence of other tribal groups in the country, the research adopted geography and total percentage of population in distinguishing between ethnic group and tribal groups in Nigeria. On the political impact of democracy by ethnic variable, the research examined the political system of government under which multiethnic democracies are built upon. Finally, the research acknowledged that federal democracies that fully implements democratic values are likely to survive in an ethnic diverse society.