Sosyal medyanın işe alım süreci üzerindeki rolü ve etkisi: İstanbul Avrupa Bölgesi perakende sektöründe bir uygulama
Social media recruitment process impact role of İstanbul a European Region and applications in the retail sector
- Tez No: 432535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, işe alım, facebook, linkedIN, Social media, recruitment, facebook, linkedIn
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Teknolojik değişim, özellikle bilgi işlem teknolojisindeki değişimin kişisel ve iş yaşamına olan etkileri gün geçtikçe artmaktadır. İş yaşamında insan kaynakları yönetimi alanında da teknolojik gelişmelerin etkisi giderek artarken, bu etkinin yoğun yaşandığı alanlarından biri de sosyal medyadır. Sosyal medya olarak ifade edilen Facebook, Twitter, LinkedIN, Instagram, Google Plus gibi uygulamalar özellikle insan kaynakları yönetimi biriminin işe alım süreçlerini yeniden ele almalarını ve işe alım stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olmuştur. Son yıllarda gerek dünya gerekse ülkemizin demografik yapısı yani nüfus içindeki çalışan yapısının giderek Y kuşağına doğru değişim yaşadığı bir gerçektir. Bu nedenle işletmeler ve beraberinde insan kaynakları yöneticileri ihtiyaç duyduğu doğru adayı bulabilmek amacıyla bu kuşağın yoğun olarak yer aldığı sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bu amaçla çalışmada hem sosyal medyanın önemi hem de sosyal medyanın insan kaynakları yönetiminde işe alım süreci üzerindeki rolü ve etkisi ortaya konulmaya çalışılmış ve yapılan araştırma ile konu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological change, particularly their impact on personal and business lives of changes in information technology is increasing day by day. Business life has become a growing impact of technological development in the field of human resources management, one of the areas where the effect is intense social media. Expressed as social media Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, has led to Google Plus as applications, especially human resource management to address the reconstruction of unit recruitment process and rethink recruitment strategies. In recent years the demographic structure of our world is a fact that both countries had the right to change the structure growing Generation Y employees in the population. Therefore, in order to find the right candidate with the business and human resource managers need to actively use social media extensively where this generation. For this purpose, and importance of social media have been examined in both social media's role on the recruitment process and human resource management has tried to reveal the impact and issues a detailed way with the research.