Hıristiyan ve İslami kurtuluş teologlarının öze dönüş mücadelesi: Karşılaştırmalı bir analiz
Christian and Muslim theologians' quest for returning to the authentic self: A comparative analysis
  1. Tez No: 432551
  2. Yazar: SÜLEYMAN GÜDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK ÜLMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Öze Dönüş, Sosyal Adalet, Yoksulluk, Din, Kutsal Kitap, Eleştirel Bakış, Öte Dünya, Gelenek, Din-Siyaset İlişkileri, Hermönetik Yöntem, The Authentic Self, Social Justice, Poverty, Religion, Holy Book, Critical Approach, Afterlife, Tradition, Religion-Politics Relations, Hermeneutics Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu tez, 20. yüzyılda ortaya çıkan en etkili dinî-siyasi hareketlerin başında gelen Hıristiyan ve İslami kurtuluş teologlarının öze dönüş mücadelesi hakkındadır. Bir dinîsiyasi akım olarak dinin seküler bağlamda yeniden yorumlanmasını savunan kurtuluş teologları, yaşadıkları toplumlarda sosyal sorunlara karşı bir farkındalık oluşturmak ve çözüm bulmak amacıyla 1960'ların sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Hareket, yoksullukla, fakirlikle ve ezilmişlikle yakından ilgilenen bir akım olmasının yanı sıra yerleşik dinî kurumların ve din algısının öz eleştiri yapmasını mümkün kılan bir anlayışa öncülük etmiştir. Bu eleştiri, sahip oldukları Kutsal kitabın yeniden ve farklı bir perspektifle yorumlanmasını mümkün kılmıştır. Ortaya çıktığı günden beri gerek dinî otoritelerin gerekse de siyasi iradelerin taarruzlarına karşın dünyayı“alttan”(yoksul ve ezilenlerin bakışıyla) inceleyen kurtuluş hareketi, dinin seküler bağlamda yeniden yorumlanmasını“öze dönüş”açısından değerlendirmektedir. Bu kapsamda tezde, Hıristiyan ve İslami kurtuluş teologlarının öze dönüş arayışı üç farklı boyuttan ele alınacaktır. Bunlar, dinin günün şartlarına göre, kıtadaki gelir eşitsizliğini azaltmak için sosyal adalet ve yoksulluk perspektifinden ve eleştirel bir bakış açısıyla yeniden yorumlanması olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonundaysa her iki kurtuluş teolojisinin benzerlikler ve farklılıkları mukayese yöntemiyle sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis is about the quest of the Christian and Muslim liberation theologies, which is one of the most influential religious-political movements on returning to the authentic self that emerged in the 20th century. As religious-political actors, liberation theologians have advocated the re-interpretation of religion in a secular context in order to create an awareness of social problems in the society (and to find a solution) that arose in the late 1960s. Beyond the concern about poverty and oppression issues, the movement has led to an understanding that makes self-criticism to religious institutions and religion perception possible. This criticism made it possible to re-interpret the Holy book from the different point of view. Since its first day of emergence, the liberation movement has been under the pressure of both religious and political powers; and it evaluates the reinterpretation of religion in a secular framework from the perspective of“return to the authentic self”. In this regard, the thesis will discuss the quest for the authentic self-return within the three different aspects. These are identified as re-interpretation of religion according to current day conditions, to reduce income inequality on the continent in terms of social justice and poverty and with a critical approach. At the end of work, both liberation theologies are investigated in terms of similarities and differences, using comparative methods.