Etkinlik ölçümünde bir araç olarak veri zarflama analizi ve hızlı tüketim sektöründe bir uygulama
Data envelopment analysis as an efficiency measurement tool and an application on fast moving consumer goods industry
- Tez No: 432552
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Efficiency, Data Envelopment Analysis, BCC, FMCG
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasının temel amacı, organizasyonlardaki çeşitli karar verme birimlerinin, hedef çıktılarını ve hedef çıktılarını üretirken kullandıkları kaynakları tespit etmek ve bu kaynakların, çıktıları üretmede ne derece etkin kullanıldığını veri zarflama analizi ile ölçmektir. Bu doğrultuda uygulama aşamasında bir hızlı tüketim ürünleri üreticisinin ticari müşterilerine yaptığı satışlar incelenmiştir. Araştırma şu iki soruya cevap aramaktadır;“Ticari müşterilere yapılan satış ve kullanılan girdilere göre en etkin satış yapılan ticari müşteri hangisidir?”ve“Sürecin etkin yürütülmesi için mevcut satış korunarak girdiler ne düzeyde azaltılabilir?”. Uygulama için, ticari müşterilerine ait verilerinden yararlanılan bir hızlı tüketim firması, veri zarflama analizi sonucunda elde edilen çıktılar ile süreçlerini etkin yürütemediği müşterilerini görebilecek ve etkinsizliğe neden olan konularda düzeltici aksiyonlar alabilecektir. Diğer yöntemlere karşı çok sayıda avantajı olan veri zarflama analizi, bu çalışmada başarılı bir araç olarak önerilmiştir. Analiz girdi odaklı yapılmış olup, incelenen birimlerin ölçeklerinin de göz önünde bulundurulduğu BCC yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda en etkin olarak belirlenen karar verme birimi baz alınarak etkin olmayan karar verme birimlerine girdi kullanımı tavsiyelerinde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, BCC, Hızlı Tüketim Sektörü
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is establishing the goals and resources of decision making units of an organisation and measuring their efficiency of resource utilization by using data envelopment analysis. The following two questions are the essential questions of this research;“Which customer is the most efficient with regards to its sales and the amount of input utilization?”and“How much can the consumption of inputs be decreased while keeping the sales at the current level?”. The company whose customers' data were used for the application can see the inefficient customers and can take actions for them with the help of the results of the thesis. Data envelopment analysis was proposed as a successful tool because of its advantages among other methods. The analysis was performed with the inputoriented approach and BCC model was prefered to consider the effects of scale economies. With the results of the analysis, advices about input consumption were given for the inefficient decision making units based upon the most efficient unit's performance.