Kar amacı gütmeyen kuruluşlarda gönüllü çalışmanın kariyer geçişine etkileri: Avrupa Gönüllü Hizmeti örneği
Effects of volunteering at non profit organizations on career transitions: The case of the European Volunteer Service
- Tez No: 432560
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, İşletme, Social Services, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Boşluk Yıl, Gönüllülük, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, Kariyer Geçişi, Gap Year, Volunteering, Non Profit Organisations, Career Transition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Kariyer geçişi; yaşanan kariyer değişimlerinde birbirini takip eden kariyer durumları olarak tanımlanmaktadır. Kariyerlerinin başlangıç aşamalarındaki iyi eğitimli çalışanların; kariyer geçiş kararı vermeleri ve süreci doğru bir şekilde yönetmeleri açısından boşluk yıl uygulamalarının; mevcut durumun analiz edilmesi, olası geçiş ihtimallerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi, kariyer geçişine yardımcı yeni yetenekler kazanılması gibi olumlu etkileri olduğu iddia edilmektedir. Çalışmanın ana amacı; kariyer geçiş sürecine giren genç profesyonellerin gönüllülük faaliyetleri süresince elde ettikleri yetenek kazanımları sonrasında kariyerlerindeki değişimleri incelemektir. Bu doğrultuda, önlisans veya lisans eğitimlerinin ardından, akademik eğitimini aldığı alanda çalışmaya başlayan fakat daha sonrasında kişisel ve mesleki tatminsizlikler dolayısıyla iş hayatlarına ara verip, yurtdışında kar amacı gütmeyen kurumlarda gönüllü olarak çalışan kişilerin, bu süreç içerisindeki kazanımları ve profesyonel yaşama dönüşleri incelenmektedir. Çalışmada boşluk yılın sebepleri, kariyer geçişinin güdüleyicileri, boşluk yıl sürecindeki kazanımlar ve süreç sonunda yapılan kariyer geçişi incelenmektedir. Araştırmanın örneklemi, Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinde 4 ile 12 ay arasında görev alan profesyoneller arasından seçilmiştir. Veri toplama aşamasında belirlenen kriterler çerçevesinde oluşturulan 17 kişilik çalışma grubuyla yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Mevcut literatür doğrultusunda yapılan mülakat analizlerinin sonucunda; kar amacı gütmeyen kuruluşlarda gönüllülük faaliyetlerine katılım sonucu elde edilen kazanımların kariyer geçiş sürecine olumlu katkı sağladığı bulgusuna ulaşılmıştır. Geçişlerin, temelde; iş-kişilik uyumsuzlukları, yüksek kariyer motivasyonuna sahip çalışanların tatmin edilemeyen beklentileri, Türkiye'deki örgütsel yapıların Y kuşağının beklentilerine cevap verememesi gibi nedenlerle ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Gönüllülük faaliyetine katılımın sonrasında ise bireylerin yabancı dil yeterliliklerinin arttığı, çokuluslu bir çevrede yaşama ve çalışma tecrübesi edinildiği, kişilerin kariyerleriyle alakalı fikirlerinin netleştiği bulunmuştur. Gerçekleştirilen geçişlerin çoğunlukla meslek değişimi şeklinde gerçekleştirildiği de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Career transition is defined as consecutive career statuses when someone experiencing career changes. It is asserted that gap year activities have positive influences, such as analyzing the current situation, evaluating possible transition chances and their results, and gaining new abilities that facilitate career transition, to the well educated workers who in the front end of their careers, and decided to career change and manage the transition process. The main objective of this study is to examine the effects of volunteering on career transitions. Accordingly, volunteers who took a break to their business lifes and worked abroad for Non Profit Organisations due to personal or professional dissatisfaction while working in the area that was related to their academic education after vocational or bachelor studies, their acquisition and return to the professional life were examined. Also reasons of gap year, causes and incentives of career transition, benefits acquired in the gap year and career transition after the process were investigated. Sample group was selected from the professionals that joined the European Volunteer Service projects 4 to 12 months. In data collection stage semi structured interviews were hold with the sample group of 17 people who are selected in accordance with the predetermined criteria. After the analysis which were in parallel with the former studies the results showed that the benefits of the volunteering at non profit organizations has positive contibutions on career transitions. According to interviews, transitions occured, fundamentally, when job and personality don't match, unsatisfied expectations of labors who have high career motivaitons come up and organizational structure of the Turkish Firms unfulfill the expectations of Y generation. It is expressed that after the volunteering, language competencies were increased, living and working in a multi-national environment was experienced, and career notions were cleared. It is seen that those career transitions were finalised mostly as occupation changes.