Earthquake preparedness as related to victimization and thread
Geçmiş deprem yaşantısı ve deprem tehdidi ile ilgili olarak depreme karşı önlem
  1. Tez No: 43258
  2. Yazar: YASEMİN ATAKUMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RÜSTEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem hazırlığı, geçmiş deprem yaşantısı, deprem tehdidi, korunma güdüsü, deprem olasılığı, Earthquake hazard preparedness, past hazard experience, threat, protection motivation, probability of occurrence
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZ GEÇMİŞ DEPREM YAŞANTISI VE DEPREM TEHDİDİ İLE İLGİLİ OLARAK DEPREME KARŞI ÖNLEM ALMA ATAKUMAN, Yasemin Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet RÜSTEMLİ Şubat, 1995, 78 sayfa Bu çalışma, depremin zararlarına karşı önlem alınmasına ilişkin olarak yakın geçmişte deprem yaşantısı olan, deprem tehdidi altında bulunduğu düşünülen ve deprem olma olasılığı düşük veya hiç olmayan üç grubu incelemektedir. Korunma güdüsü kuramının dört bilişsel değişkeni (deprem olasılığı, olası depremin yaratacağı zarar, önerilen önlemlerin etkinliği, ve önlem alma yetisi), geçmiş deprem yaşantısı ve tehdit ile ilgili olarak incelenmiştir. Toplam olarak 254 kişi ile görüşülmüştür. Geçmiş deprem yaşantısının, deprem olma olasılığı ve önlem alma yetisi değerlendirmelerini etkilediği bulunmuştur. Depremi yaşamış olan grubun önlem etkinliği değerlendirmeleri kontrol grubundan farklı değildir. Depremi yaşamış ve tehdit altındaki gruplar arasında depremin yolaçacağı zarar değişkeninde fark bulunamamıştır. Ancak, tehdit altındaki grup önlemlerin etkinliğini diğer gruplardan daha düşük görmüşlerdir. Regresyon analizi deprem olma olasılığı (olası depremin yakınlığı), geçmiş depremin yolaçtığı zarar ve depremin sonuçlarının kontrol edilebilirliğinin önlem alma davranışının belirleyicileri olduklarını göstermiştir.Çalışmanın sonuçlan hazırlıklı olma ile ilgili geçmiş çalışmalar doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARTHQUAKE PREPAREDNESS AS RELATED TO VICTIMIZATION AND THREAT ATAKUMAN, Yasemin M. A. in Social Psychology Supervisor: Prof Dr. Ahmet RÜSTEMLÎ February, 1995, 78 pages The present study investigates hazard preparedness in three different populations, a population with a recent earthquake experience, a population which is assumed to be under threat of an earthquake, and a population which is believed to be considerably immune from an earthquake. Four cognitive variables of protection motivation theory (probability of occurrence, severity of a possible earthquake, response efficacy and self-efficacy) were studied in respect to past experience and threat. A total of 254 subjects were interviewed. Past experience was found to be effective in predictions of probability of occurrence, and self efficacy. Response efficacy judgements of the experienced group was not different from the control group. There was no difference between the experienced group and the threatened group in severity assumptions. However, the group under threat made lower efficacy judgements of the responses than other groups. Regression analysis showed that probability of occurrence, severity of past experience, and controllability of event mpredicted preparedness behavior. The findings of the study were discussed in reference to earlier findings on hazard preparedness.