Risk-return-maturity analysis of goverment money market instruments
Kamu para piyasası enstrümanlarının risk-getiri-vade analizi
  1. Tez No: 43263
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ AYSEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hazine Bonosu Getirişi, Faiz Riski, Vade, Getiri Eğrisi iv, T-Bill Return, Interest Rate Risk, Maturity, Yield Curve in
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz KAMU PARA PİYASASI ENSTRÜMANLARININ RISK-GETIRI-VADE ANALİZİ Aysev, Çağdaş Master, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cengiz Erol Ağustos 1995 Bu tez para piyasası enstrümanlarının getirilerindeki değişimlerin sebeplerinin, ve getiri, faiz riski ve vade arasındaki ilişkilerin analizini yapmaktadır. Oluşturulan modellerde faiz riski ve vade, getirideki değişimi açıklayıcı iki bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Modeller, parametreleri doğrusal ve çoklu regresyon analizi metodlarıyla belirlenen doğrusal modellerdir. Çalışma alanı 1994 yılı Türk Hazine bonosu piyasası olarak sınırlandırılmıştır. Tezin temel amacı Hazine bonosu oranlarındaki değişiklikleri en iyi açıklayacak modelin belirlenmesidir. Çalışma Türk Hazine bonosu piyasasının 1994 yılı getiri eğrisi, risk-vade eğrisi ve risk-getiri eğrisinin oluşturulmasını da kapsamaktadır. Araştırmanın zenginleştirilmesi ve sonuçların 1994 yılı ile karşılaştırılabilmesi için 1995 yılının ilk yarısıyla ilgili benzer bir analiz de tez kapsamına alınmıştır. Bunların yanısıra 1994 ekonomik krizinin ve Türk para piyasalarının analizi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK-RETURN-MATURITY ANALYSIS OF GOVERNMENT MONEY MARKET INSTRUMENTS Aysev, Çağdaş MBA, Department of Management Supervisor: Prof. Dr. Cengiz Erol August 1995 This thesis analyzes the variations in yields (returns)and the relationship among yields, interest rate risks and maturities of money market instruments. In the models constructed, interest rate risk and maturity are used as independent variables to define variations in return. The models are linear where parameters are determined using linear and multiple regression analysis. Study domain covers Turkish T-Bill market 1994. The thesis objective is to find out the best model that explains the variations in T-Bill return. Yield curve, risk-maturity curve, and risk-return curve of Turkish T- Bill market 1994 are also constructed. A similar analysis for the first half of 1995 is also included to enrich the scope of the research and to compare the results with those of 1994. 1994 economic crisis is also traced alongside with an analysis of Turkish money markets.