Planlı dönemde eğitim planlaması çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of the education planning works in planned period
- Tez No: 432657
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAKÜTÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Planlaması, Sosyal Planlama, Devlet Planlama Teşkilatı, Kalkınma Bakanlığı, Education Planning, Social Planning, State Planning Organization, Ministry of Development
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Bu çalışmada, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) / Kalkınma Bakanlığı (KB)'nın yaptığı kalkınma planları içindeki eğitim planlaması çalışmaları incelenmiştir. Çalışma kapsamında DPT/KB'de görev alan uzman, uzman yardımcısı ve yöneticilerin görüşleri doğrultusunda; eğitim planlarının nasıl yapıldığının belirlenmesi, planların hazırlık, uygulama, sonuçları izleme aşamalarında yaşanan güçlüklerin saptanması, planlama anlayışında meydana gelen değişikliklerin eğitim planlarına etkisinin ortaya çıkarılması bu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, DPT/KB'de eğitim planlaması çalışmalarında rol alan kişilerle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın kuramsal çerçevesi dikkate alınarak görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. İnceleme sonucunda; eğitim planlaması çalışmalarında görev alan uzmanların eğitim alanında eğitim alma zorunluluğu bulunmadığı, kalkınma planının bir bütün olarak ele alındığı, diğer sektörler gibi eğitimin de bu planın bir parçası olduğu, mevcut durum ve kaynaklar dikkate alınarak hedeflerin belirlendiği, plan hedefinin belirlenmesinde siyasi otoritenin etkisinin fazla olduğu, planda niceliksel hedeflerin yanında soyut ya da uzun dönemli hedeflerin çoğunlukta olduğu, böyle soyut hedeflerin ne oranda gerçekleştiğini izlemenin güç olduğu, hedeflere ulaşmada karşılaşılan en önemli güçlüğün mali kaynak kısıtı olduğu, DPT'nin KB'ye dönüşmesinin eğitim planlamasına olumsuz yansımalarının olacağı ulaşılan sonuçlardan bazılarıdır. Bundan sonra yapılacak eğitim planlaması çalışmalarında belirlenen hedeflerin daha somut olarak belirlenmesinde, özel ihtisas komisyonu uygulamasına daha geniş katılımlı olarak devam edilmesinde, planın uygulanmasının daha sıkı bir şekilde izlenmesinde, planlama için gerekli olan eşgüdüm ve yönlendirmenin etkili bir şekilde yapılabilmesi için DPT'nin KB'ye dönüşmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların dikkatle izlenmesi ve düzeltici önlemlerin en kısa zamanda alınmasında yarar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, education planning practices carried out within development plans by the State Planning Organization / Ministry of Development were investigated. The research question of the current study involves; determining how the education plans are developed, identifying the problems encountered during preparation, application and monitoring phases of the education plans, and identifying the effects of the changes in planning approach to the education plans, based on opinions of the experts, specialists, assistant specialists and the managers. For data collection, semi-structured interviews were conducted with professionals who paly a role in education planning in the State Planning Organization / Ministry of Development. Based on the theoretical framework of the research, descriptive analysis was applied to the collected data. The results showed that: the training in education field was not a professional requirement for education planning experts, the development plan was taken as a whole and that education is a part of the development plan like the other sectors, identification of targets was done considering the current situation and resources, the target of the plans were heavily inluenced by political authorities, the education plans included abstract or long-term goals as well as qualitative targets and that it is challenging to monitor realization of such abstracxt targets, most important challenge for achieving the goals was limited financial resources, and finally, transformation of the State Planning Organization to Ministry of Development would have a negative effects on education planning. For future education planning efforts, it will be more useful to identify more concrete targets, to continue with specialized committe involvement, to monitor application phase of the plans more closely, to monitor potential problems that might stem from the transformation of the State Planning Organization to Ministry of Development for effective integration and guidance, and to carry out corrective actions in immediately.