Yaratıcı dramada forum tiyatro tekniği kullanılmasının annelerin iletişim becerilerinin geliştirilmesine etkisi
Impact of usage of forum theatre technique in creative drama on developi̇ng communication skills of mothers
  1. Tez No: 432667
  2. Yazar: H. ÖZLEM ONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKVURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Forum Tiyatro, İletişim Becerileri, Creative drama, forum theatre, communication skills
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada çocuğu ilkokula devam eden annelerle yapılan forum tiyatro tekniğinin kullanıldığı yaratıcı drama çalışmalarının, annelerin iletişim becerilerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ön test son test kontrol gruplu deneysel desenin kullanıldığı araştırmanın evrenini, 2014-2015 yılında Ankara Altındağ Nazife Hatun İlkokulu'nda öğrenim gören öğrencilerin anneleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde 16'sı deney grubunda, 16'sı kontrol grubunda olmak üzere 32 anne yer almıştır. Örneklem grubuna öntest ve sontest olarak Ersanlı ve Balcı tarafından geliştirilmiş olan İletişim Becerileri Envanteri ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Deney grubuna nitel analiz yapmak amacıyla araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanan Görüşme Formu soruları sorulmuştur. Her forum tiyatro oturumu sonrasında da nitel veriler araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Elde edilen nicel veriler IBM SPSS programında çözümlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, forum tiyatro tekniğinin kullanıldığı yaratıcı drama çalışmalarının annelerin iletişim becerilerine olumlu yönde etki ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the impact of creative drama works utilizing the forum theatre techniques-to be performed with the mothers whose children are attending the elementary schools-on communication skills of mothers. The research universe, where experimental pattern with primary and final test control groups are used, is formed by the mothers of those students who studied at Ankara Altındağ Nazife Hatun Elementary School in the year of 2014-2015. 32 mothers including 16 in the test group and 16 in the control group were involved in research sampling.“Inventory of Communication Skills”developed by Ersanlı & Balcı and“Personal Information Form”prepared by the researcher have been applied on sampling group as primary and final tests. In order to make qualitative analysis for the test group,“interview form”questions prepared by the researcher considering the opinions of the experts were forwarded. The qualitative data have been recorded at the end of each forum theatre session. The quantitative data obtained were analyzed by SPSS program. The findings of this study show that creative drama works where forum theatre techniques were utilized have affected the communication skills of mothers favorably