Yaratıcı drama yönteminin ilkokul ikinci sınıf İngilizce dersi meyveler (Fruıts) ünitesindeki sözcük öğrenme başarısına etkisi
Effects of creative drama method on second grade primary school students' vocabulary learning achievements in English lessons
- Tez No: 432668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL BAYRAKTAR, YRD. DOÇ. DR. KAAN ZÜLFİKAR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, yabancı dil öğretimi, sözcük öğrenme, ilkokul ikinci sınıf, meyveler ünitesi, Creative drama, teaching foreign language, learning vocabulary, second grade students, fruits unit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır. Dil ise bu sosyalliği sağlamada ve sürdürmede en önemli araçtır. İnsanlar arasında kullanılan dillerin çeşitliliği birbirleri ile iletişim kurmada ve birbirlerini tam olarak anlamada engel teşkil etmektedir. Bu sorun küçük yaşlardan itibaren ana dile ek olarak yabancı dillerin öğrenilmesi ve zamanı geldiğinde kullanılması ile aşılabilmektedir. Yabancı dil öğretiminde en fazla üzerinde durulması gereken konulardan birisi kullanılacak olan yöntemdir. Bir öğretim yöntemi olan yaratıcı dramanın amaçlarından birisi canlandırmalar yaparak bireyin dil ve iletişim becerilerini geliştirmektir. Buna ek olarak bireylerin sosyal gelişimine de katkıda bulunan yaratıcı drama yabancı dil öğretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Araştırmanın temel amacı yaratıcı dramayı bir öğretim yöntemi olarak kullanmak ve ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin yabancı dil derslerindeki sözcük öğrenmeyle ilişkili kazanımlara ulaşmalarındaki başarı düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışma Ankara ili Mamak İlçesi Süleyman Nazif İlkokulu ikinci sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Dört farklı ikinci sınıf deney ve kontrol grubu olarak seçkisiz olarak belirlenmiştir. Çalışma alanı olarak öğretim programında yer alan Meyveler (Fruits) ünitesi yine seçkisiz olarak belirlenmiştir. Araştırmada öntest – sontest kontrol gruplu yarı deneysel bir desen kullanılmıştır ve nicel verilerden yararlanılmıştır. Araştırma süreci içerisinde dersler, deney grubu öğrencileriyle yaratıcı drama tekniği ile atölyeler hazırlanarak yürütülürken, kontrol grubu öğrencileriyle geleneksel öğretim yöntemi dâhilinde sürdürülmüştür. Her iki grupta da öğretim süresi bir ay olarak belirlenmiştir. Araştırmada yer alan deney ve kontrol grubu öğrencileri toplamda 103 kişidir. 51 öğrenci araştırmanın deney grubunu oluştururken (% 49,6), 52 öğrenci ise (% 50,4) araştırmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Öğrencilerin belirlenen ünitelerle ilgili bilgilerini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan, 28 soruluk başarı testi ve pilot uygulama için çalışmaya dâhil olmayan ikinci sınıfa devam eden 111 öğrenciye uygulanmıştır. Pilot uygulamanın sonuçları ve uzman görüşlerine bağlı olarak gerekli düzenlemelerle birlikte ölçekteki soru sayısı 19'a düşürülüp son halini almıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı drama tekniği ile yabancı dil öğrenen deney grubu öğrencilerinin sözcük öğrenme başarısının, geleneksel öğretim yöntemi ile çalışılan kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı oldukları görülmüştür. Bu bulgular ışığında, yaratıcı drama yönteminin ilkokul ikinci sınıfta yabancı dili ilk kez öğrenmeye başlayan öğrencilerin başarılarına olumlu yönde etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Humans are social beings. Language is the most important tool for providing and maintaining this sociability. The variety of languages used, among humans, poses obstacles to communicate and fully understand each other. This problem can be overcome with learning foreign languages from an early age and use it when it is necessary. In teaching foreign language, one of the issues that needed to be focused on the most is determining which method to use. One of the objectives of creative drama, as a teaching method, is to develop language and communication skills of individuals through using dramatization. In addition, creative drama is used in foreign language teaching frequently since it contributes to the social development of individuals. The main aim of this thesis is to examine the effectiveness of using creative drama as a teaching method and to investigate its effect on second grade primary school students' achievement on learning target words as one of the outcomes of fruits unit. The research was carried out with second grade primary school students coming from Süleyman Nazif Primary School located in Mamak, Ankara. Four different second grade classes were randomly picked. The unit called“Fruits”was selected randomly to determine students' vocabulary learning performances. As the method of the research, Pre test - Post test experimental design with Control Group was used and quantitative data were collected. During the research, English lessons were held with the use of creative drama, as a teaching method, and courses took place in a multiple purpose room with several workshops with the experimental group students while the students in the control groups followed the courses with the traditional teaching methods. In both groups, the time frame for the teaching process was determined as one month. The total number of participating students of the study is 103. While the experimental groups are consisting of 51 students (% 49,6) the control groups are consisting of 52 (%50,4) students. In order to determine students' achievement on learning the targeted vocabulary of the fruits unit, the test with 28 questions was prepared, by the researcher, and was filled by 111 students as a pilot study. According to the pilot study's results and experts' opinions number of the questions lowered to 19 and the test was finalized to be used as pre-and-post tests. The study showed that students' vocabulary learning successes improved greatly when creative drama activities were used in teaching vocabulary. The results of the obtained data indicated that there were significant differences in the use of drama activities between experimental groups and the control groups.