Bireylerin sigorta eğilimlerini yönlendiren faktörlerin davranışsal finans yaklaşımı ile incelenmesi
  1. Tez No: 432676
  2. Yazar: HASAN SERDAR ALPDÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta ve Risk, Sigortanın İşlevleri, Davranışsal Finans, Insurance and Risk, The Functions of Insurance, Behavioural Finance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ekonomi ve finans teorisinin büyük bölümü bireylerin rasyonel davrandıkları ve karar verme süreçlerinde karar almaları için gerekli tüm bilgilere vakıf olduklarını varsaymaktadır. Bu kapsamda birçok ekonomi ve finans teorisi ortaya atılmış ve geliştirilmiştir. Fakat; bu teoriler bireylerin rasyonel olmayan davranışlarının sonucunda ortaya çıkan finansal davranışları ile uyumlu değildir. Bu noktada davranışsal finans, bireylerin rasyonel olmayan davranışlarını ve karar verme süreçlerinde nasıl düşündüklerini ve ne hissettiklerini açıklamak için ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı bireylerin sigorta poliçesi satın alma davranışlarının davranışsal finans ilkelerine göre tartışılmasıdır. Bu motivasyonla bireylerin sigorta satın alma kararlarını inceleyen ve değerlendiren bir anket çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Most of the theories of economics and finance assume that the individuals behave rational and they know everything what they need to know in their decision making process for behaving rational. Many theories of economics and finance have produced and developed about that. But that theories were not in accordance with the individuals financial behaviours which here occured as a result of behaving irrational. Behavioural finance appears in that point to explain the individuals irrational behaviours and how they think and what they feel during their decision making processes. The aim of this study is to discuss the individuals behaviours on purchasing insurance policies based on the principles of behavioural finance. With this motivation a survey is conducted to examine and to evaluate the individuals decisions on purchasing insurance policies.